[Setmana Santa 2016] La Casa Santa: una arquitectura efímera

foto (49)Només es pot visitar entre l’horabaixa del Dijous Sant i el migdia del Divendres Sant, però es tracta d’una tradició antiga, preconciliar, de l’any litúrgic catòlic que s’ha mantengut a la Setmana Santa mallorquina. Es tracta d’un muntatge d’una arquitectura efímera coneguda com a casa santa o monument, el mot monument equival a tomba o sepulcre i consisteix en l’ornamentació d’una espècie de túmul en què es vol figurar la sepultura de Jesús. Hi ha una urna on es reserva l’hòstia consagrada a la Cena del Dijous Sant duita en processó al so del cant del Pange Lingua interpretat pel cor parroquial.

Actualment es munta a la capella del Roser i és de dimensions reduïdes, fins fa una quarantena d’anys es muntava a l’altar major la construïda durant el rectorat de Joan Ripoll i Llinàs a finals del segle XIX: tenia forma més o menys d’edifici amb una portalada i una escala amb columnes a cada costat, entre les quals hi havia estàtues dels profetes en actitud dolorosa, l’urna al centre i una profusió de ciris i flors.

Són moltes les visites dels fidels al Santíssim i també de curiosos per tenir l’oportunitat d’observar aquest patrimoni religiós i històric, que s’hi exposa cada any però només durant aquest breu espai de temps.

 

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: