[Setmana Santa 2016] Més d’un 15% de vestits de cuculla es queden a casa

La processó del Divendres Sant de Sineu era fins fa dues dècades una de les escenificacions de Setmana Santa més espectaculars i multitudinàries de l’illa de Mallorca. Tanmateix, el Divendres Sant sineuer ha anat decaient, potser per una pèrdua de religiositat de la societat, però també per una falta de renovació (i, per això, els davallaments de Pollença, Felanitx o Sant Joan li han pres terreny) i perquè avui en dia a qualsevol poble de Mallorca hi ha processons aquest dia. Fa vint o vint-i-cinc anys els estrets carrers del casc antic s’omplien d’externs que venien a Sineu a veure la solemníssima processó i, després, a les dotze o la una de la nit, omplien els cellers i restaurants del poble per menjar frit de bè i beure una bona tassonada de vi. Era difícil trobar un espai en les voravies dels carrers per col·locar-se i veure passar les cuculles (o cucuies, en forma dialectal arcaïca). Ara en canvi és habitual trobar bocins de carrers o places sense gairebé públic.

A tot això s’hi afegeix que molts vestits ja no surten. L’any 2004, per exemple, es va fer una previsió de quantes cuculles no havien sortit en la processó: més d’un centenar, és a dir, gairebé el 15%. Avui en dia aquesta xifra ja és ridícula i el nombre de confrares que no surten pràcticament s’ha doblat. Ahir mateix una de les primeres confraries, que disposa de 22 vestits, només va aplegar 13 confrares. Les Manolas ahir només foren 7.  Els cargolers també eren pocs i, de fet, n’hi havia tants empenyent el pas com desfilant per lliure. Dels 600 o 700 membres que haurien de participar en la processó més solemne de Mallorca, enguany n’hi participaren potser un poc més de mig milenar, comptant els romans a cavall, les diferents bandes de música, escolanets, representació eclesiàstica i autoritats. Per cert, entre les autoritats, enguany els 11 regidors varen desfilar, però no hi havia cap autoritat supramunicipal. El diputat en el congrés espanyol i exbatle de Palma, el sineuer Mateu Isern, va  mirar la processó amb la seva família (propietària de la majoria dels passos) des del portal de casa seva, just davant del Palau Reial.

No hi va haver cap incidència, excepte un moment de tensió quan un dels passos més grossos va tenir dificultats per girar en el carrer Reverend Arnau Ramis, problema que es va solucionar en uns minuts.

La processó ahir va complir 50 anys en el format actual. L’any passat va ser el Patronat de Confraries que va celebrar el 50è aniversari.

 

Fotos: Macià Puiggròs + Patri Martín

Notícia relacionada: Mulet vol aprofitar el 50è aniversari del Patronat per potenciar el Divendres Sant

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: