Anàlisi: ens afectarà l’absència de Policia Local els diumenges?

La Policia de Sineu no ha tengut fins ara una existència precisament tranquil·la.

La Policia de Sineu no ha tengut fins ara una existència precisament tranquil·la.

L’eliminació del torn de guàrdia dels diumenges a la Policia Local ha estat valorada en diferent sentit pels regidors de govern i de l’oposició.

Tomeu Mulet ha assegurat avui que “ara l’Ajuntament està en una situació econòmica relativament bona, i per tant sense necessitat de disminuir el pressupost en seguretat”. El portaveu popular ha assegurat que el seu partit també era partidari de “reestructurar els horaris de la Policia”, però que “això no havia d’haver implicat eliminar la seguretat els diumenges”. Mulet ha afirmat que “els sineuers volen Policia tots els dies”, perquè això dóna certa tranquil·litat als ciutadans, i que eliminar el torn dels diumenges “implica tornar vint anys enrere”.

Tanmateix, segons va explicar aquest dilluns Pep Lluís Tugores, regidor d’urbanisme, hisenda i gestió administrativa, com que l’oficial que feia torn de diumenges havia de ser compensat amb menys serveis durant la setmana, això implicava una disminució d’efectius de dilluns a divendres, amb un únic oficial de servei els horabaixes. Per tant, segons Tugores, amb aquesta reestructuració d’horaris s’aconseguirà que cada dia en torn d’horabaixa hi hagi al manco dos efectius (una patrulla).

Per altra banda, segons el que va explicar el regidor de GxS i segons la nota de premsa que ahir l’equip de govern va enviar, l’eliminació del torn de diumenge permetrà que un dels oficials efectuï les tasques de Policia-tutor a l’IES Sineu, imprescindible d’acord amb els requeriments de la subvenció de 20.000€ que l’Ajuntament rep de la Conselleria d’Interior per poder contractar aquest cinquè policia. En altres paraules, que si no s’elimina el torn de diumenge es fa molt difícil de poder ajustar horaris per poder assignar un efectiu a l’IES Sineu, i si això darrer no es fa, precisament es pot perdre la subvenció que permet al consistori disposar de cinc efectius.

Segons l’equip de govern, Sineu era l’únic municipi de Mallorca amb menys de 4.000 habitants i amb un Institut de Secundària, que tenia policia tota la setmana.

 

Com afectarà als sineuers no disposar de Policia els diumenges?

Pep Lluís Tugores (GxS) i Tomeu Mulet (PP).

Pep Lluís Tugores (GxS) i Tomeu Mulet (PP).

En realitat Sineu no disposava de Policia Local els diumenges (excepció feta, òbviament, de les festes, fires i ocasions especials). Des de l’aprovació dels Acords Laborals del Personal Funcionari del Ajuntament de Sineu (any 2006) la Policia Local feia torns de dilluns a dissabte, i els diumenges un estava de guàrdia (però no de servei). Això implicava que estàs localitzable per si es requeria la seva presencia, però no que estàs de servei si no era necessari.

En què hi perd Sineu? Els robatoris, per exemple, són competència de la Guàrdia Civil. Per tant, la pèrdua dels serveis de Policia Local els diumenges no tendria cap implicació teòrica (potser si pràctica) en el nivell de seguretat front a robatoris. Però per exemple, on si tendrà efectes negatius és en el cas del compliment d’ordenances o infraccions de trànsit dins del poble; un exemple ben senzill: un propietari que paga el gual permanent de la seva cotxeria no podrà cridar a la Policia Local si algú deixa un vehicle aparcat davant la seva portassa un diumenge.

Mulet avui ha tornat a incidir en la idoneïtat de coordinar millor les policies dels municipis veïnats. En el darrer número de Díngola en paper Mulet va ressuscitar la idea de la Policia Mancomunada, un projecte de fa un grapat de legislatures que pretenia crear un cos de seguretat més gran amb tots els efectius de la comarca del Pla de Mallorca.

info relacionada: Es reordenen els horaris de la Policia, que no treballarà els diumenges

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: