Sant Marc a Sineu: els cargols en la cultura popular i unes notes sobre ciència

Aquest divendres, caragols i una bona tassonada de vi.

Els caragols volen una bona tassonada de vi.

Les dites populars recorden que menjar caragols el 25 d’abril evita ‘ser tocats‘, és a dir, patir malalties com l’embòlia o l’ictus.

Òbviament només es tracta d’una dita de la cultura popular, però és cert que aquests mol·luscs són molt saludables: aporten el 98% dels aminoàcids essencials, són rics en minerals (ferro, magnesi, fòsfor, potassi, seleni, sodi…), tenen pocs greixos,  i només entre 60 i 80 calories per cada 100 grams (menys que la majoria de carns, i al mateix nivell que la majoria de peix que puguem consumir). A més, a Sineu i a Mallorca en general es solen consumir amb allioli (i tant l’all com l’oli d’oliva verge que s’empra per fer-lo són part de la dieta mediterrània).

El vi negre és indispensable per gaudir d’una bona platada de cargols. Ja ho diu una altra dita: El caragol neix amb aigua i mor amb vi. I amb el xubec que pega després de dinar de cargols i beure les corresponents tassonades de vi, fer s’horeta (migdiada) és més que desitjable.

Els cargols mengen herba, tant verda com seca, i si no en troba, menja el que té a prop: per exemple paper, si en té a prop. Per això, perquè no són massa triats pel que fa al que mengen, els cargols silvestres no ofereixen tantes garanties per a la salut com els de granja. Si de cas, abans d’anar a cercar cargols, ens hauriem d’assegurar que les parets o camins per on els cercam no han estat esquitats o tractats contra les plagues o les males herbes (en aquest cas, els productes químics ingerits pels animals entrarien en el nostre organisme).

Una creença errònia de la cultura popular, la literatura o els contes, és creure que els bovers són cargols mascle, les viudes són femelles velles i grosses, les caragoles són femelles més joves, i els caragolins són els petits de la família. Res més lluny de la realitat: bovers, viudes, caragolins… són espècies diferents. I cada caragol és mascle i femella al mateix temps: els biòlegs en diuen hermafrodites.

Enguany ha plogut molt poc. A més, la gent jove va perdent la tradició d’anar a cercar cargols. Tot i això, encara hi ha alguns bons cercadors a Sineu. Com passa amb els cercadors d’esclatasangs, els de caragols també mantenen en secret els redols bons.

Molts d’anys!

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari