El retorn del carro mortuori i del botot de Sineu

Els dos vehicles municipals es varen cedir el 2006 mitjançant la signatura d’un conveni de restauració i custòdia a l’inquer Bartomeu Llinàs Maura -de l’asserradora de Can Just- i, deu anys després, tornen a Sineu en el mateix estat en que estaven.

Aquests béns mobles, que formen part del Patrimoni Municipal, són un vertader testimoni de la manera de viure dels nostres avantpassats. El botot, una bóta gran, d’uns 600 litres de capacitat, amb el carro per a transportar-la, que es podia manllevar per a transportar aigua dels pous públics en època d’escassetat d’aigua i que va ser emprat fins a la dècada dels seixanta del segle passat -a la part posterior de la bota hi ha escrit el nom de Sineu-; i el carro mortuori, el vehicle de tracció animal que transportava les despulles dels difunts al cementeri, que també va estar en servei fins a final de la dècada dels seixanta -exponent d’una societat classista, de quan hi havia tres tipus de funerals, de quatre, sis o vuit atxes, amb més o menys ornaments, capellans i escolans, amb carro de morts i cotxer o traginat amb simalers…-.

El retorn d’aquestes dues peces suposa, segons la regidora Magdalena Genovart i Sansó remirada, “una gran notícia per al poble”, ja que recuperam el nostre patrimoni pel gaudi dels nostres conciutadans. Temporalment estaran emmagatzemats a la Quartera del blat, pendents de trobar una partida pressupostària per a restaurar-los.

Galeria de fotografies del retorn (Joan J. Bonnín)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: