L’Ajuntament promou una votació per mantenir o retirar l’escultura metàl·lica de l’estació

foto(29)

Aquest matí s’ha iniciat el període hàbil per a poder votar si s’ha de mantenir l’escultura de davant l’estació ferroviària de Sineu, o al contrari ha de ser retirada.

Com va informar Díngola en el seu número en paper del desembre del 2014, Krauss Drobig, director de l’antic Centre d’Art s’Estació, que va estar ubicat en l’estació ferroviària de Sineu entre el 1988 i el 2012, va donar la majestuosa escultura metàl·lica de davant l’edifici a Jaume Ferriol Curolla, que va ser batle de Sineu durant les primeres legislatures de la democràcia. Durant aquest any i mig Curolla no ha tocat l’escultura i, finalment, ha decidit donar-la al poble.

L’escultura, formada per tres peces geomètriques metàl·liques de diferents colors i que pengen d’uns fils damunt de la via pública, és una de les imatges icòniques del Sineu modern. De fet, és la primera imatge que reben de Sineu els que arriben en tren (i la darrera quan marxen), i és possiblement una de les imatges que més surten en els fullets i guies turístiques que es reparteixen arreu de Mallorca (si no hi surt el campanar o el monument del Lleó de Sant Marc, indefectiblement hi surt l’escultura de l’estació).

 

LA CONSULTA

check-list-dondividendo_thumb[21]Rebre una donació d’aquestes suposa doblers. Tanmateix, són donacions que cal valorar, per si donen un valor afegit al municipi. Treure i muntar monuments no és gratuït, i sinó vegeu l’exemple més recent, el de l’estàtua de Jaume II, el trasllat i nova ubicació de la qual va costar grosso modo uns 10.000€.

L’Ajuntament sosté que condicionar l’escultura de l’estació, segons un pressupost que va demanar, podria suposar una despesa d’uns 12.000€.

La participació ciutadana és un dels puntals de la ‘nova política’ (terme molt de moda avui en dia), i una de les promeses electorals de Gent per Sineu. Abans de les festes d’agost el consistori ja va fer una enquesta, aquest cop digital, per triar el pregoner de festes (fes clic aquí).

Ara l’enquesta sobre l’escultura és presencial i dirigida a sineueres i sineuers majors de 16 anys.  Es pot votar des d’avui dilluns 16 fins el divendres dia 27 de maig, a les oficines de l’Ajuntament (de 9 a 13 h, excepte els dimecres), i a la biblioteca (de 17 a 19 h).

 

L’ESCULTURA

L'edifici de l'estació ferroviària és ara un restaurant. L'estació de tren és ara just al costat.

L’edifici de l’estació ferroviària és ara un restaurant. L’estació de tren és ara just al costat.

L’estació ferroviària de Sineu es va inaugurar el 17 de febrer de 1878. L’edifici actual és fruït d’una reforma de l’any 1926, dissenyada per l’enginyer Luis García-Ruíz. El 1975 la línia ferroviària va ser tancada i Sineu es va quedar sense tren. El 1985 l’edifici de l’estació va ser cedit en lloguer per SFM a l’alemany Klauss Drobig, que actualment resideix a Ariany, on hi va muntar un centre d’art. El 2003 es va reobrir la línia ferroviària Palma-Manacor, tot i que l’edifici de l’estació va continuar sent un centre d’art, fins el 2012. Aleshores el local va romandre tancat fins que fa dos anys Pere Joan Oliver hi va obrir un restaurant.

L’escultura contemporània era el “cartell de presentació” del centre d’art que va estar obert 24 anys, entre els anys 1988 i 2012. L’escultura du, doncs, 28 anys instal·lada. Es pot dir que molts sineuers (els que ara tenen menys de trenta anys), sempre han vist l’estació amb aquesta escultura davant.

L’escultura representa els fonaments de l’art: les formes geomètriques (un cercle, un triangle i un quadrat), els colors (groc, blau, vermell) i les eines d’un artista (pinzells, llapis… representats per les barres). A més, es feta d’alumini, un material que fa trenta anys no s’usava tant com actualment, i que donava certa ‘modernitat’ front els ferros rovellats (a posta) dels pilars que la sostenen.

 

ENQUESTA DÍNGOLA

Resultats d'una enquesta de Díngola del març de 2014.

Resultats d’una enquesta de Díngola del març de 2014.

Aquest mitjà va fer una enquesta digital ara fa dos anys sobre l’escultura (fes clic aquí). Gairebé sis de cada deu votants (58’68%) es va manifestar partidari de mantenir l’escultura en el seu lloc i no tocar-la.

 

+infoArguments a favor i en contra de l’escultura metàl·lica de l’estació de Sineu

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: