Quins partits de Sineu es presenten a les eleccions del 26J?

Fa mig any hi va haver les darreres eleccions generals a l’Estat Espanyol. A Sineu, el 20D va donar 617 vots (34,14%) al PP, amb 371 vots (20,48%) a MÉS, 288 vots (15,99%) a Podem, 228 vots (12,67%) a PSOE, 141 vots (7,80%) a Ciudadanos, i 96 vots (5,31%) al PI. Cap partit va aconseguir la majoria absoluta, i la incapacitat dels quatre grans partits estatals (PP, PSOE, Podemos i Ciudadanos) de posar-se d’acord per formar govern ha portat a unes noves eleccions que es celebraran el proper 26 de juny. El ridícul internacional d’estar mig any amb un govern en funcions ha estat notable.

Els resultats a Sineu, el passat 20D.

Els resultats a Sineu, el passat 20D.

Hi ha canvis respecte al desembre. Quins partits locals tenen, aquesta vegada, candidatures estatals?

Òbviament els fins fa poc (fins que el bipartidisme s’enfonsà) grans partits històrics, Partit Popular (PP) i PSOE, tenen delegació local a Sineu.

El tercer gran partit estatal, Podemos, no té delegació a nivell local. Tanmateix hi té molts simpatitzants, i en els comicis del 20D va fer 288 vots. Per altra banda, a Sineu existeix una delegació local de MÉS per Mallorca, partit que ara va amb coalició amb el partit de Pablo Iglesias.

Ciudadanos (C’s) no té delegació a Sineu, però és obvi que a nivell local es nodreix dels vots de Sineu s’ho Mereix (SsM). De fet, el líder de SsM va reconèixer en una entrevista a Díngola que era proper ideològicament a C’s.

Fa unes setmanes ha irromput amb notable força mediàtica Sobirania per a les Illes (SI), que pretén aglutinar el vot més nacionalista. A nivell local hi té Esquerra Sineu, delegació d’Esquerra Republicana, partit que dóna suport explícit a aquesta candidatura liderada pel glosador Mateu Xurí, l’advocat Josep de Luis (misser de Valtònyc i de les encausades de la Conselleria), i la twitterstar i blogger eròtica Loreto Amorós (@SoositaX).

Els caps de llista a les Illes Balears de: PP, PSOE, Units Podem Més, C's i Sobirania.

Els caps de llista a les Illes Balears de: PP, PSOE, Units Podem Més, C’s i Sobirania.

Els dubtes

A qui dóna suport Gent per Sineu (GxS)? GxS inclou militants procedents dels antics Sineuers Independents, d’Esquerra Sineu, de MÉS per Sineu, etc. i per tant es preveu que no es decanti oficialment a favor de cap opció. Es obvi que la militància del partit que ara governa repartirà els seus vots principalment entre la coalició Podem-MÉS i la candidatura de Sobirania.

El PI aquesta vegada no es presenta a les eleccions generals i el destí dels seus vots no es pot ni tan sols albirar: a Sineu, probablement, molts vots aniran a l’abstenció, i els demés podrien anar al PP i potser alguns a Sobirania (per l’estirada de Xurí a la part forana i pel caràcter transversal d’aquesta darrera candidatura, a la que a títol personal el vicepresident del PI Antoni Pastor ha donar el seu suport públicament).

Inici de campanya

La campanya s’inicia aquest divendres 10. Aquest dia, de fet, sabem que un dels candidats, el glosador Mateu Xurí, serà a Sineu.

Sineuers

Només Pedro M. Àlvarez va en llistes aquesta vegada. Àlvarez és el vuitè de la llista autonòmica del PP. Recordem que el passat 20D el cap de llista per aquest partit va ser el sineuer Mateu Isern.

Info relacionada:

Resultats de les Eleccions Generals 2015 a Sineu

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: