Sebastià Darder: «Els joves anglesos vénen a Mallorca cercant bàsicament sexe i alcohol»

Sebastià Darder és el president de la Federació Hotelera de Palmanova-Magalluf.

Sebastià Darder és el president de la Federació Hotelera de Palmanova-Magalluf.

Ja ben entrat l’estiu, recuperam entrevista que vàrem fer ara fa exactament un any a Sebastià Darder per a la Díngola en paper. És més vigent que mai.

Sebastià Darder Torquemada va néixer a Ariany, però és sineuer d’adopció (s’hi va casar fa 34 anys). És el president de la Federació Hotelera de Palmanova-Magalluf. Fa més de 39 anys que es dedica a l’hoteleria. Als 20 anys ja treballava de recepcionista a l’Hotel Bellver del Passeig Marítim de Palma. L’any 1984 va ser nomenat subdirector de l’Hotel Barbados de Magalluf, i als 27 anys va passar a ser director del Melià Victòria (“el director més jove de la companyia”, diu). L’any 1992, durant les olimpíades, va dirigir l’Hotel Melià Barcelona, a la ciutat comtal. L’any 1994 va ser requerit per gestionar la inauguració de l’Hotel Bahía, un complex hoteler de cinc estrelles del sud de Tenerife. Ha passat per mitja dotzena d’hotels més. Ara és director del Sol Palmanova Mirlos.

 

ENTREVISTA JULIOL 2015

Sebastià, com veus Sineu, des del punt de vista teu, d’hoteler?
– A Sineu es pot projectar un turisme molt diferent del turisme de sol i platja, només d’estiu, de vorera de mar. A més, pot ser un turisme rendible tot l’any. Els turistes que s’allotgen en els hotelets del centre de l’illa es mouen per motivacions molt diferents de les del turisme de costa: aquí cerquen cultura, gastronomia… Hi ha un turisme d’esport i senderisme…

La situació de Sineu podria afavorir una especialització, per exemple, en tema de ciclisme?
-Mmmm, sí, però amb matisos. Pensa que el turista és sempre molt exigent, i tenir tot el que demana aquest tipus de turista no és barat ni fàcil: necessites un lloc per guardar les bicicletes, un taller per arreglar-les… I no tots els hotelets es poden permetre tenir tot això.

I en tema cultural, què té Sineu?
-Jo crec que Sineu dóna per passar perfectament dos dies o tres, o fins i tot quatre. Caminant pels seus carrers, sempre et trobes alguna cosa que et pot atreure l’atenció i que després podràs contar. Per una banda té un casc antic molt agradable i, per l’altra, té molts cellers i restaurants on es pot menjar.

El casc antic ha de ser per als vianants?
-Un casc antic llueix quan és per als vianants. A qualsevol ciutat i a qualsevol poble. Ara, amb això no vull fer sentir malament els comerciants, que sé que no hi estan del tot d’acord. Però et pos un exemple: a Palmanova vàrem inaugurar un bulevard –en la inauguració del qual, per cert, hi participaren els dimonis de Sineu– i ara ningú voldria tornar-lo a l’estat anterior. Crec, per tant, que a Sineu sa Plaça hauria de ser per als vianants.

Els conflictes a destins turístics propers (Egipte, Tunísia…) ens afavoreix molt, a les Illes Balears. Aquests destins poden oferir molt més que nosaltres, perquè allà la mà d’obra val molt poc. Què ocorrerà quan la situació sociopolítica dels països del Nord d’Àfrica es solucioni?
-Està clar que la costa espanyola viu del sol i la platja. De fet, Balears va ser pionera en l’expansió d’aquest tipus de turisme, fa seixanta o setanta anys, i que amb el temps ha portat al que anomenam ‘Balearització’, concepte que implica un tipus de turisme –que en aquell temps va promoure Fraga Iribarne– que potser ara no ens agrada tant o faríem d’una altra manera. Però en aquells moments això va donar feina i riquesa, i a un altre nivell encara ara en dóna. Què va passar? Idò que en cert moment altres països de clima semblant al nostre, també mediterranis, veieren l’oportunitat d’obtenir rèdit de les seves platges. I aquests països construïren els seus hotels i ara són competidors nostres: pensa que des del nord d’Europa es pot anar a Tunísia pràcticament en el mateix temps que requereix venir a Mallorca. Però el fonamentalisme ha perjudicat molt aquests països. I no es pot negar que això ens ha afavorit a nosaltres, perquè els turistes miren molt la seguretat (a part de la durada del vol, i altres factors).

Que porta a aquest fonamentalisme?
-No es cap beneitura pensar en l’equació matemàtica següent: atemptats duen la pèrdua de turistes, pèrdua de turistes du pèrdua de llocs de feina, pèrdua de llocs de feina du l’empobriment de la població, empobriment de la població du més facilitats de ser adoctrinats. La veritat és que quan en aquests països ocorren atemptats contra turistes europeus, jo em sent afectat per la part que em toca, com a professional del sector: qui sap si això ens podria tocar a nosaltres algun dia!

Haurem d’espavilar si això es soluciona…
-Sí, sí, clar. Ara bé, qui diu els països àrabs també diu el Carib, però clar, és una zona més allunyada. També cal tenir en compte que en tot això dels moviments de turistes hi ha els interessos de les grans multinacionals. Pensa que per exemple a Mallorca el 67% dels allotjaments turístics són gestionats pels grans touroperadors.

Com a president dels hotelers de la zona, deus tenir una feinada devers Magalluf…
-Solucionar el mamading, el balconing i tots els problemes de la zona no és fàcil. Magalluf, Sant Antoni de Portmany, Los Cristianos (sud de Tenerife), etc. són destins de turisme juvenil i els joves tenen dret a divertir-se, com en té el turisme familiar, el turisme cultural, etc. Durant el darrer pacte de progrés es va fer un estudi a peu d’avió a turistes joves i se’ls demanava per què venien a Mallorca… La primera raó era el sexe. Les següents eren: beure, drogues i música. Jo assumesc una part de culpa: és veritat que els hotelers tenim part de culpa. No ho neg. Ara, també et vull dir que els hotels destinats a aquest tipus de turisme són els mínims. I una altra cosa, la gent, per naturalesa, de vegades necessita desfogar-se i desinhibir-se, i no cal mirar només Magalluf: no es desfoga la gent el dia de la festa del Much de Sineu? I després hi ha una altra cosa: aquí una cervesa val 1€, mentre a Noruega val 14€, per tant això també fa efecte crida.

No té solució?
-Jo et puc assegurar que gairebé cada horabaixa la Guàrdia Civil munta controls a l’entrada de Palmanova per detectar drogues. Però és molt difícil solucionar el tema perquè, a part de l’efecte de l’alcohol i les drogues, hi ha el tema de l’efecte ‘manada’: quan van junts una dotzena de joves, se’ls pugen els fums.

El govern que ha entrat posarà de nou l’ecotaxa… Què en penses, d’això?
-Els hotelers hem de ser apolítics. Se’ns ha acusat que som un lobby de pressió molt gran, i no ho neg. Però també és cert que quan es vol parlar amb nosaltres, hi som. Jo desitj el millor al nou govern, i de fet tenc molt bons amics en el món polític. No estic a favor ni en contra de l’ecotaxa. Ara bé, la meva idea d’ecotaxa no és la que va voler aplicar el darrer pacte de progrés. Si hi ha una nova ecotaxa, que sigui amb finalitat clara de millorar l’illa des del punt de vista turístic, de sostenibilitat, de paisatge, etc. Per altres qüestions (sanitat, etc.), que se’n vagin a exigir doblers a Madrid, que els mallorquins pagam ben a bastament.

Cap on ha d’anar el turisme?
-Segurament jo no hauria creat un model com aquest de Balears, si hagués depès de mi. Potser sobren la meitat d’hotels, d’acord. Però també vull fer una reflexió: el paisatge es va espatllar tant amb el boom immobiliari de fa deu anys com amb tot el boom turístic dels anys 60 i posteriors. També cal tenir en compte que quasi tots els hotels ja estan amortitzats i se’n podrien esbucar uns quants, però també cal pensar que aquests hotels encara segueixen donant beneficis i creant llocs de feina. Hem de fer esforços per millorar, sí, però no podem perdre de vista que tenim un model de turisme de masses, i que això no es canvia d’avui per demà.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: