L’escultura de l’estació es retirarà ja mateix

Amb tota probabilitat a l’escultura de l’estació de tren de Sineu li queden, mai més ben dit, dos telediaris. En concret, els informatius de demà dijous i passat-demà divendres. Dissabte, en canvi, potser serà precisament protagonista d’alguna notícia.

Com ja ens va dir (fes clic aquí) Jaume Curolla, el donant de l’escultura, podia ser bé que l’escultura fos retirada en els propers dies, abans i tot que sortís l’entrevista que li fèiem per a Díngola en paper. Precisament la nova Díngola en paper, que sortirà aquesta propera setmana, inclou tot un dossier d’articles explicatius sobre l’escultura. Miquel Ramis Serradís, professor d’història de l’art, explica que significa i que vol dir l’escultura, i en fa una anàlisi artística. Cati Mestre, arquitecta, explica el valor de l’escultura des del punt de vista de l’urbanisme, i com a icona de modernitat situat just a l’entrada del municipi per a molts visitants (l’estació del tren). Pau Marimon, gestor cultural i llicenciat en història, al que precisament se li havia demanat opinió per donar suport a la retirada del monument, finalment acaba opinant que, després de tres dècades instal·lada, l’escultura ja forma part de l’ideari col·lectiu i és una icona del municipi, i el consistori s’hauria de plantejar deixar-la. En el dossier també hi surt una entrevista a Magdalena Genovart Remirada, regidora de cultura, que  sosté que no hi hagué mala intenció en la pregunta de la consulta, i que el preu de la hipotètica restauració havia de sortir-hi, tot i que reconeix que “potser s’han comés algunes errades i això s’hagués pogut fer millor”. Finalment Jaume Curolla, donant de l’escultura i exbatle de Sineu, explica que amb tota seguretat la restauració no hagués costat tant, i que era un element que donava prestigi al municipi, i que per això ell i Toni Mariner fa uns anys insistiren a l’anterior propietari, Klaus Drobig, que no la regalàs al Golf de s’Era de Pula, com era la seva intenció.

L’editorial de la revista també parla de l’escultura. Tot i que alaba que el nou consistori faci consultes –i això és el bessó de l’editorial–, també troba que en el tema de l’estació s’ha actuat massa precipitadament. Segons l’opinió del mitjà, el procés s’havia de fer més pausadament (no corria cap pressa) i obrint un debat públic. Calia que la gent parlàs, discutís i establís arguments a favor i en contra, a les tertúlies en el cafè fent la cerveseta, o a casa en la sobretaula del dinar familiar. A més, com sostenen els columnistes convidats que hem citat en el paràgraf anterior, està molt bé donar el preu del manteniment, però per transparència hagués estat ideal també donar altre tipus d’informació (artística, patrimonial, etc.) sobre l’escultura, que precisament és el que pretén fer el dossier que sortirà la setmana que ve.

Totes les persones nascudes a partir de l’any 1988 han vist sempre l’escultura davant l’estació.

 

20160527-210004.jpgUn poc d’humor

Tot i la decepció des de certs punts de vista progre, no ha faltat l’humor en alguna conversa de bar avui matí en el mercat del dimecres, i també en alguns grups de whatsapp (com el mateix grup del consell de redacció d’aquest mitjà).

I és que Sineu deu ser el municipi més mediàtic del planeta des del punt de vista d’estàtues. Jaume II, ara col·locat davant el Teleclub, va fer sortir Sineu en tots els mitjans locals i autonòmics, per la polèmica que es va desfermar amb el Círculo Balear, però també pels problemes amb la comissió de patrimoni del Consell de Mallorca.

Així, en converses de bar o en grups de whatsapp corrien frases com “sembla ironia retirar les escultures que no creen polèmica”, “idò ara podem penjar en Jaume II en el seu lloc”, “retirem en Rota, la dida, es lleó, i proclamem Sineu com a ‘poble lliure d’estàtues’”, o “demanem que ens duguin el monòlit de sa Feixina a Sineu”.

Tot i l’humor en grupets propers al consistori, l’oposició calla i s’ho mira des de fora. PP i SsM s’ho miren sense obrir boca, i esperant.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: