El cop d’estat de 1936 només es va cobrar una víctima sineuera

matas

Amb motiu de les exhumacions de Porreres (vegeu aquí –fes clic– article d’opinió), i donada la vigència actual del tema, convé recapitular un poc sobre el que va succeir a Sineu. L’únic assassinat a Sineu –que es tengui constància– va ser Bartomeu Matas i Alemany, un mestre de l’Escola Graduada de Sineu entre el 29 d’agost de 1933 i l’1 d’octubre de 1936.

Matas havia nascut a Esporles el 2 de febrer de 1904, i havia fet escola a Palma (1927) i Lleida (oposicions de 1928). A partir del 1933 va exercir a Sineu, amb un sou de 3.000 pessetes anuals.

El 17 i 18 de juliol de 1936, un grup liderat pel general Francisco Franco va intentar un cop d’estat contra la II República –el govern–, però va fracassar perquè l’exèrcit no va adoptar una actitud unànime a favor seu. Aleshores es va iniciar el que s’anomena Guerra Civil Espanyola, que va durar fins l’1 d’abril del 1939, i que després va dur el dictador al poder durant 40 anys. La guerra va reprimir durament qualsevol ideologia que anàs contra els postulats de l’esperit del Glorioso Movimiento Nacional.

L’1 d’abril de 1936 el mestre Matas havia estat suspès de “empleo y sueldo” acusat de ser membre d’Esquerra Republicana, i la seva plaça va ser coberta per un altre mestre. En esclatar la guerra, al juliol, va ser empresonat a Can Mir. El 15 de gener de 1937 a les set del matí va ser afusellat en el cementiri de Palma. Mig any després la seva família va rebre una comunicació per la qual s’acusava a Matas –ja mort– de social-comunista, antireligiós, militant del sindicat UGT i subscriptor de la revista ‘El Socialista’.

Un altre mestre sineuer, Samuel Vilaire i Turull, també va ser suspès de sou i feina i posteriorment desplaçat forçosament a un altre destí.

L’OCB ja us ho havia explicat  

La revista Díngola i l’OCB Sineu organitzaren la conferència “Els mestres d’escola i la depuració del magisteri a Sineu”, amb Antoni Aulí i Joan Cànovas, el 19 de desembre de 2014. Podeu veure’n la notícia aquí (fes clic).

Notícia relacionada:

https://dingola.net/2014/12/18/sobre-els-mestres-descola-i-la-depuracio-del-magisteri-a-sineu/

https://dingola.net/2016/11/11/opinio-coneixer-la-veritat-tota-la-veritat-per-poder-tancar-les-ferides/

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: