Els polítics no s’aclareixen amb la sentència dels terrenys del Rodamilans: pagarà el poble

És difícil resumir en una frase el ple d’ahir vespre i, en general, tot el que afecta a la sentència sobre els terrenys del CEIP Rodamilans. Cap dels redactors de Díngola presents en el ple vàrem ser capaços de trobar una frase que sintetizàs el que s’havia dit durant el ple… Bé, pentura una: “qui pagarà finalment sa festa?”.

La festa la pagarà, òbviament, el poble. Ja ho sabíem.

La presència de mitjans de comunicació (dues persones d’IB3 Televisió, una d’Última Hora, tres o quatre de Díngola…) imposava i feia preveure un ple d’aquells de pinyol vermell. Però no va ser així. Els portaveus dels diferents partits varen anar parlant, passant-se el torn de paraula, acusant-se mútuament, sí, però al mateix temps mirant de ser suficientment suaus i ‘diplomàtics’ per no fiblar-se de mal.

 

Miquel Confit (GxS): “avui hem reiniciat contactes amb els propietaris”

El batle Miquel Gelabert Confit va exposar el problema a grans traçades. Va afirmar, per tranquil·litzar el públic present, que  “s’està mirant que es pot fer, i si recorrem la sentència”. El consistori té fins mitjan mes de desembre per fer-ho.

El regidor d’urbanisme, Pep Lluís Tugores, va ser lleugerament més punyent i va fer ironia amb el poder del Partit Popular: “el PP va signar aquest contracte, el PP el va incomplir, i el PP és el partit més gros de l’Estat Espanyol, amb molts assessors, i per tant estem segurs que ens guiaran en la solució d’aquest problema”. Tugores va fer una mica de recordatori dels fets que han duit al municipi a haver de fer front a una sentència multimilionària.

El batle Gelabert, per la seva banda, va informar al públic que ahir mateix s’havien iniciat converses amb els propietaris per mirar d’encarrilar la situació.

Tomeu Mulet (PP): “ el PI, que ara governa amb vosaltres, també va signar l’acord”

El portaveu actual del PP va assumir la responsabilitat que pugui tenir com a regidor popular la legislatura passada, però va fer esment al pacte actual del consistori: “molt de PP en les vostres paraules, però vull fer èmfasi en que en aquell temps en Pep era amb nosaltres i per tant igualment responsable de tot el que succeïa, i ara és en el vostre equip de govern –es referia a Pep Oliver Pavarotti, del PI–, així que no tot ha de ser tant de PP”.

Mulet va demanar a l’actual equip de govern què havien fet ells, en l’any i mig que duen de legislatura, per solucionar el problema. “Ja vaig dir en el debat preelectoral de Díngola que ens trobaríem amb un bon berenar” va afegir.

Mulet va manifestar la seva disconformitat en la manera de gestionar que té el Consell de Mallorca: “no podem estar tants anys a aprovar unes Normes Subsidiàries, el Consell ha d’espavilar un poc”.

Pere Joan Jaume (SsM): “no hi havia predisposició dels propietaris a arribar a cap acord”

El batle durant la legislatura passada va afirmar que ells havien provat de renegociar els terminis del conveni, i que no va ser possible. “No hi havia la mateixa predisposició per part dels tres propietaris” va dir, “i està clar que no es volia arribar a cap acord”. A les acusacions de l’esquerra, Jaume va reconèixer que “no és una situació agradable, ja ho se, però no va ser possible negociar res, no hi havia voluntat” va finalitzar.

Jaume ha estat durament criticat tant per l’esquerra com pel seu expartit, el PP, per no haver fet prou durant la legislatura passada per renegociar els termes de l’acord.

Pep Oliver Pavarotti (el PI): “ens va faltar coratge per pressionar més el govern”

Pavarotti era dels partidaris de fer la nova escola a sa Quintana, on era abans. Davant les dificultats posades pel Consell, el regidor del PI digué que ell era partidari de pressionar un poc el govern insular: “no vàrem ser prou valents en aquell moment; havíem d’haver dit que així no es feia cap escola i punt, i ja haguéssim vist que feia aleshores el Consell”.

Pavarotti va governar tant amb Pep Boter (legislatura 2007-2011) com amb Pere Joan Jaume (2011-2015), i ara ho fa amb GxS.

Pep Oliver Boter (PP): “teníem un mes i mig per trobar un solar, no podíem fer massa filigranes”

Boter es va defensar amb les presses de l’administració: “el govern ens va donar un mes i mig per trobar un solar, i no teníem massa possibilitats més”. “S’havia de fer aviat, o perdíem l’escola”.

L’expolític va afirmar que “encara que GxS pensi que això s’havia d’haver fet per expropiació forçosa, això implicava més d’un mes i mig de paperassa i burocràcia, i no hi havia temps: ens demanaven plànols, pressupost, projecte…”.

Pel que fa a les crítiques per l’alt preu acordat per a les indemnitzacions, l’exbatle va afirmar que “eren els anys 2005 i 2006, i aleshores els preus que ens informaren des de la unitat provincial d’expropiacions eren similars al del solar de s’Alou, uns 132€”. “Per tant, el preu que aconseguirem després de molts estira-i-amolla, 74€, era un preu raonable”. Tot i això, Oliver va reconèixer que ara el preu pot ser molt més superior, pels interessos legals.

Boter va finalitzar dient que “tot això jo ja m’ho veia venir, i ja vaig reclamar en un anterior ple, en el qual per cert hi havia dos propietaris, Camps i Curolla, que s’agilitzessin les negociacions per canviar els terminis de l’acord”. També va dir que, durant el seu mandat, l’acord es va complir, hi va haver reunions amb els propietaris, assessorament extern etc. (duia una carpeta plena de papers, i va llegir alguns fragments d’algun document).

Miquel Fuli (exportàveu de Sineuers Independents), que com Boter era entre el públic, va recriminar als exbatles del PP (Boter i Jaume –ara SsM–) la seva passivitat a l’hora de renegociar els terminis. De fet, a Jaume li va recordar que “fins i tot ho dúieu a l’ordre del dia d’un ple, i sense motiu explicable ho retirareu d’aquest ordre”. Fuli els recrimina la falta d’un mínim gest o predisposició per solucionar el tema.

Pep Lluís Tugores (GxS): “això me sona a compra ‘en diferit’”

El regidor actual d’urbanisme va afirmar que “tot això me sembla una compra en diferit”, que “tenim tres propietaris que fa 8 anys que han ‘regalat’ uns solars al poble, així de clar”, i que era de preveure que això acabaria així, perquè “de cap de les maneres es pot pretendre tirar endavant unes normes subsidiàries que preveien 10.000 habitants a Sineu”.

Durant la seva intervenció Tugores es va girar a l’oposició i els va dir que “no volem toquets a l’espatlla, el que volem es que tots remeu amb nosaltres, i mirem com podem arreglar tot aquest berenar”.

Tot i això, Pere Joan Jaume (SsM) li va demanar irònicament si creia que podria arribar a cap acord amb els propietaris, ja que –segons ell– això és impossible.

 

+info:

https://dingola.net/2016/11/28/avui-vespre-sespera-un-ple-municipal-mogut-per-la-sentencia-del-rodamilans/

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. sineuer

    Gent per Sineu i Sineuers independents (PSM tot) estan ben fermats i no poden criticar ningú. El pacte de govern amb el PI els frena. Basta llegir les declaracions per veure que ningú es va banyar. De cada vegada disminueix la credibilitat de gxs, un partit que venia a renovar la politica però que demostra molta covardia.
    Un altre detall es que cap històric independent (curolla, Andreu, Miquel Fuli,…) ha criticat la gestió de Pere Joan Jaume i Pavarotti, sencillament perque el pacte els frena. Amb un altre escenari cada dia sortirien notícies pel diari.
    I pel que es llegeix Pere Joan Jaume no va sortir gens escaldat, això es curiós perque la legislatura passada no es va molestar gens amb arreglar el problema i hauria de tenir responsabilitats majors amb l’assumpte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: