[Efemèride] Fa 80 anys que Franco és Fill Predilecte de Sineu

Avui fa 80 anys que la “comissió gestora” que el mes de juliol havia pres l’Ajuntament de Sineu, va nomenar al dictador Franco “Fill Predilecte” de la vila. L’acta corresponent a la sessió ordinària de dia 23 de desembre de 1936, conté un paràgraf titulat “Honra al Excmo. Sr. General Franco“, en què es deixa constància de l’acord de “Nombrar Hijo Predilecto de esta villa de Sineu, al heroico General D. Francisco Franco Bahamonde (…)”. Hem de recordar que llavors, quan just havien passat cinc mesos de l’inici de la guerra, Franco ja era considerat cap d’estat per les autoritats del bàndol rebel. Aquest nomenament mai no ha estat desdonat o deixat sense efecte. Franco manté, per tant, la distinció honorífica del consistori.

En el capítol de distincions desafortunades, hem de recordar que l’Ajuntament de Sineu, dia 25 d’abril -Sant Marc- de l’any 1947 [1], també va nomenar Fill Adoptiu al governador civil de “la provincia de Baleares“, José Manuel Pardo Suárez (Santander, 1913-Madrid, 1997), reconegut falangista que ocupà el càrrec de governador civil a Lleida, a la Corunya, a Saragossa i a Madrid. [Per a més informació sobre les distincions honorífiques de Sineu consultau l’article de Joan Vanrell i Torelló “Fets i gent. L’apunt. Un lloc de la memòria” a Díngola, núm. 15  de desembre de 2014, p. 41]

Per què Franco fou designat Fill Predilecte i no Fill Adoptiu? Va residir a Sineu el més que enfitós general? A la Díngola de paper d’aquest mes de desembre, entre d’altres, trobareu un article en què s’expliquen els motius d’aquest funest nomenament. També, en aquest nou exemplar del nostre trimestral, hi podeu trobar un dossier especial titulat “Sineu en guerra” sobre els principals fets i conseqüències de l’alçament militar al nostre poble, en què pouam dins la fosca memòria històrica dels tres anys de guerra.

[1] El Correo de Mallorca es feia ressò, dia 16 de febrer de 1947, de l’acord de l’Ajuntament de proclamar-lo Fill Adoptiu el dia de Sant Marc [MASCARÓ PASARIUS, J. Historia de Mallorca. Tom XVI. p. 59]

abel-matutes-i-franco

El “polifacètic” Abel Matutes durant l’acte de lliurament al dictador de la Medalla d’Or d’Eivissa, l’any 1970. [foto El Mundo]

2014-08-08-fets-i-gent_arabista-artigues

Imatge del quadre honorífic de José Manuel Pardo com a Fill Adoptiu de Sineu i portada del llibre que es va publicar per a l’ocasió. [foto Díngola]

One comment

  1. Retroenllaç: Franco i Pardo Suárez perdran les distincions de l’Ajuntament de Sineu |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: