Franco i Pardo Suárez perdran les distincions de l’Ajuntament de Sineu

El ple ordinari que se celebrarà dilluns vinent, dia 30 de gener, a les 20.00 h deixarà sense efecte els nomenaments que, en plena efervescència del règim franquista, va concedir l’Ajuntament de Sineu a Francisco Franco, dia 23 de desembre de 1936 i, dia 25 d’abril de 1947, a José Manuel Pardo Suárez. La decisió ha estat presa per l’equip de govern (Gent per Sineu i Proposta per les Illes) arran de la publicació, a la Díngola de paper del mes de desembre, d’un article sobre la troballa del nomenament de Franco com a Fill Predilecte de Sineu. Seguint el fil d’un altre l’article publicat al digital de Díngola, també es revocarà la distinció honorífica com a Fill Adoptiu de l’exgovernador civil i acèrrim falangista Pardo Suárez.

Tot això es fa a instàncies de l’aplicació de la Llei de Memòria Històrica (52/2007, de 26 de desembre) que estableix que les administracions públiques “prendran les mesures oportunes” per a la retirada, entre d’altres, de les “mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

388334

Francisco Franco amb el governador civil Pardo Suárez durant una visita del dictador a Mallorca. [Última Hora]

La notícia ha estat recollida per diversos mitjans de comunicació com ara Última Hora, Diari de Balears, Llibertat.cat, i IB3. Durant aquesta setmana ha estat un dels temes més comentats en els mitjans digitals, així com també ha despertat l’interès d’altres publicacions d’informació local, com ara Card.cat de Sant Llorenç del Cardassar, que havien publicat, ara fa un any, un article que recordava el nomenament de Franco com a Fill Adoptiu del seu municipi l’any 1937, sense que s’hagi obtingut, a hores d’ara, cap reacció per part del Consistori llorencí.

Us recordam que podeu llegir l’article que ha desencadenat aquesta revocació, titulat “Efemèride d’un despropòsit: 23 de desembre de 1936: Franco sineuer?” a la darrera Díngola, que trobareu als estancs de Sineu. També us pot interessar el Dossier Especial sobre la Guerra Civil a Sineu, “Sineu en guerra”, que també hi publicàrem en motiu dels vuitanta anys que es compleixen de l’inici de la contesa armada.

acta-23-12-36

Fragment de l’acta on es pot llegir l’acord de la comissió gestora colpista, en què es determina honorar el “Excmo. Sr. General Franco”. [Arxiu Municipal de Sineu – Díngola]

 

 

One comment

  1. Retroenllaç: Ple ple d’història |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: