Recordem que avui, festa de Sant Sebastià, és el copatró de Sineu

No hi ha cap dubte sobre el patronatge de Sant Marc Evangelista sobre la vila de Sineu, escollit pel consell de la Universitat del 29 de juny de 1645 i confirmat canònicament el 27 d’octubre de 1944. La raresa està en què popularment tenim dos copatrons o patrons secundaris més. Aquest fet va en contra del decret del pontífex Urbà VIII sobre la manera d’escollir sants com a patrons -un màxim de dos- que establia el procediment per a realitzar-ho -per sufragi del poble mitjançant el consell general del lloc-.

Sant Sebastià i Sant Roc, dos sants advocats contra la pesta, ja tenien culte dins el temple parroquial al segle XVI amb una presència destacada al retaule major i ben segur que la veneració n’augmentà arran de l’epidèmia de pesta que assotà fortament Sineu el 1652.

Avui 20 de gener, diada del màrtir, a les 19h a l’església parroquial es celebrarà la missa en honor al copatró i s’exposarà i venerarà la relíquia del braç de Sant Sebastià.

img_8743

El braç de sant Sebastià

Aquesta relíquia figura inventariada el 1788 i té una estreta relació amb un fet ocorregut a mitjan segle XVI a Ciutat. Just després de la guerra de les Germanies, es va declarar a Palma una terrible pesta que tenia la ciutat sumida en la desesperació. Es donà la casualitat que en aquell moment va fer escala al moll -amb la intenció d’estar-hi uns dies i continuar el viatge- un vaixell procedent de l’illa de Rodes que duia gent que fugia de l’atac que els turcs havien fet contra aquella illa. Un dels viatgers era un clergue que duia un os del braç de Sant Sebastià, amb la intenció d’alliberar-lo dels enemics musulmans. Quan la gent ho va saber, es va posar a resar al sant amb la major devoció i efervescència. I el bon sant aquesta vegada tampoc no va defraudar: passats pocs dies la pesta començà a desaparèixer. Arribat el moment de reembarcar, a penes el vaixell sortia del port, es desfermà una gran tempesta que impedí a la nau tot moviment. Es va interpretar que el tros de sant volia romandre a Palma i a Palma va quedar, a una capella que li feren a la Seu. Es suposa que part d’aquest os és el que es venera a Sineu dins el porta relíquia en forma de braç.

Info relacionada: Demà s’exposarà part de l’os del braç de sant Sebastià, copatró de Sineu

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: