El temporal afecta unes mil quarterades de cereal

img_4954

El temporal de fortes i continuades pluges dels últims dies ha afectat unes 1.000 quarterades de cultiu en tot el municipi i ha deixat quantiosos danys en infraestructures viàries, segons les estimacions dels pagesos i dels serveis tècnics municipals.

img_4952

Un total de 12 pagesos s’han reunit aquest matí amb el batle de Sineu, Miquel Gelabert, per parlar sobre els danys que han patit els camps sineuers a causa de les tempestes i han conclòs de demanar al Govern una valoració exhaustiva de les pèrdues directes i indirectes i que s’habilitin mesures d’ajut cap aquest sector.En general, pel que fa als nombrosos camps inundats, la preocupació majoritària és que es podreixin les llavors del cereal d’hivern (blat, ordi, civada) dels sementers ja sembrats. En aquest sentit han quedat emplaçats pel proper 2 de febrer on cadascú aportarà la seva pròpia estimació.

En aquest sentit, Biel Bauzá milò apunta que fa una setmana que no veuen el sol i que per aquest cap de setmana s’esperen pluges abundants. Ara per ara ell quantifica que té unes vuitanta quarterades on es perdrà quasi el cent per cent de la producció. Tomeu Torres de son Marron remarca els esbaldrecs de marges i en menor mesura els efectes sobre la collita, si bé quantifica que unes cinc quarterades que ell explota no produiran res. Més prudent es mostra en Maties Ramis queral que apunta que si milloren les condicions meteorològiques encara podrà salvar bona part de la collita, tot i que uns porxos on tenia animals s’han esfondrat no li han causat danys a la seva explotació ramadera.

Pel que fa a l’efecte de les infraestructures, els serveis tècnics municipals han estimat l’afectació en camis asfaltats de 27.125m2 que suposaran un cost de 781.145 euros. Aquestes actuacions tenen caràcter d’urgència atès que hi ha trams que suposen un greu perill per als usuaris.

Els pagesos han sol·licitat “agilitat” en els peritatges i a les Administracions un paquet d’ajudes per a reparar els danys en infraestructures agràries “el més urgentment possible” i compensacions per als pagesos afectats: ajudes directes, exempcions fiscals i de les quotes de la Seguretat Social, crèdits bonificats, subvencions per a compra de llavor i productes fungicides. També reclamen el manteniment de la xarxa hídrica, la neteja dels torrents és bàsica per evitar situacions d’excepcionalitat com la que hem viscut.

El Consell de Ministres ha habilitat un fons de contingència per fer front a les pèrdues econòmiques dels temporals de desembre i el de la setmana passada. Per part seva, el Consell de Mallorca centralitzarà les estimacions de danys que els Ajuntaments li remetin, tant si són de particulars com d’infraestructures públiques. La documentació s’ha de lliurar abans del 2 de febrer.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: