Les reaccions a la condemna a Valtònyc #llibertatValtonyc

Fa unes hores les xarxes socials, especialment Facebook i Twitter, estaven en ebullició per la sentència a Josep Arenas Beltran, Valtònyc

El fet és que la sentència al raper arriba en uns moments delicats per a la monarquia, en hores baixes, pel recent veredicte del cas Noos (Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina de Borbó -absolta-) i pel continu degoteig de notícies de suposades infidelitats del rei pare (Joan Carles I). Per altra banda, la imputació d’alguns polítics populars en el mateix cas Noos, però també en el cas Gurtel, etc., han fet reflexionar encara més sobre l’equilibri de la justícia: és just que les penes per escriure siguin les mateixes que per defraudar i robar milions? De fet, Més per Mallorca ha titllat la condemna d'”injusta i desproporcionada“.

Les mostres de suport al raper han estat múltiples. 

El propi líder de Podemos, Pablo Iglesias, a qui el mateix Valtònyc havia acusat d’encomanar-li una de les cançons pel qual se l’acusa, ha sortit en defensa del raper a Twitter piulant “Impunidad para los corruptos y cárcel por hacer una canción. Rapear sobre el Rey no debería ser delito“.

Més per Mallorca ha dit en un comunicat penjat en la seva web que “la sentència contra Valtonyc és un atemptat contra la llibertat d’expressió que deixa en mal lloc l’Audiència Nacional“. 

El president d’Esquerra Republicana Mallorca, el glosador Mateu Xurí ha escrit a Facebook: No cerquen el teu silenci;/ volen instaurar la por. / El tremolor dins el cor /perquè ningú no es defensi./ No és que amb tu avui comenci / cap casta de linxament. / L’estat altiu, prepotent, / fa del poble un no-ningú / i sap, Valtonyc, que amb tu / ha creat un precedent.

Una altra glosadora, Maribel Servera, ha dit: “No podem fer mots humils / que critiquin cap icona./ No podem estirar els fils / que remenin la poltrona / ni moure torres ni alfils / que acorralin la Corona:/ han de tenir espai i estona / per poder robar tranquils.”

L’històric militant del sobiranisme Andreu Caballero, ha penjat això: “Que condemnin algú per injúries a la  Corona és un despropòsit. Que sigui aquesta setmana no té nom.” Un altre històric, Cil Buele ha penjat aquest post (fes clic) en el seu blog. 

També havien fet públic el seu suport al raper sineuer-pobler col·lectius com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’entitat juvenil Arran i la formació política Esquerra Unida, entre d’altres.

A nivell local, Gent per Sineu ha penjat: “Condemnam la sentència de 3 anys i 6 mesos de presó a Valtònyc. Aquestes coses no haurien de passar. La llibertat d’expressió no hauria de ser jutjada.

La foto adjunta corre per les xarxes socials i es compartida a Facebook. A Twitter s’està etiquetant tot el referent a aquesta sentència amb el hashtag #llibertatValtonyc. 

Recorrerà la sentència

Díngola ha parlat amb Valtònyc. En principi es pot recórrer i s’intentarà, ens ha explicat. Tanmateix l’advocat ja l’ha avisat que “es vagi fent la idea” d’entrar a presó. 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: