Sant Jordi, festa de l’amor, dels llibres i de les roses: com serà a Sineu?

La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi (l’any 303 després de Crist). Jordi, cavaller sota les ordres de l’emperador romà Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat.

 

Diada a Sineu

Específicament pel dia de Sant Jordi, diumenge 23 d’abril, no hi ha cap acte previst. No obstant, els dies de després si que hi ha bastantes coses per fer, relacionades amb la festa del llibre.

El dimarts 25 d’abril, Sant Marc, hi haurà paradetes d’exposició de llibres i roses a la Plaça des Fossar, a partir de les 10:00h. L’escriptor sineuer Gabriel Florit Sabateret hi signarà exemplars del seu darrer llibre. El dimecres 26 d’abril a les 17:00h la Biblioteca Municipal ha organitzat un contacontes de Sant Jordi, “Sant Jordi a la cova del drac”. El divendres 28 a les 20h Joan Carles Palos presenta el llibre “20 rutes en família per Mallorca”. És la segona part d’un llibre que ja va presentar l’any passat a Sineu. Després s’inaugurarà l’exposició del 30è aniversari de la Biblioteca Municipal, organitzada per l’Ajuntament.

 

Per què es regala una rosa?

shutterstock_51292645

La història per la qual és conegut Sant Jordi és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se Cleodolinda, una preciosa donzella. És un bocí de la narració que va escriure Iacopo da Varazze (un frare dominic italià) al segle XII en la seva obra “La Llegenda Àuria”. La llegenda es va escampar per tot Europa fins a arribar a la Corona d’Aragó, i per això, avui, els Països Catalans celebren la festivitat.

La llegenda diu que després d’un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat i que dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer un roser que floria amb profusió cada mes d’abril. Aquesta és l’explicació que la tradició oral dóna al costum de regalar roses per la diada de Sant Jordi.

 

L’amor

rosa-sant-jordiSant Jordi, especialment a Catalunya, es celebra el 23 d’abril, quan en altres comunitats és el Dia del Llibre. En el Principat el sant és símbol de la cultura i l’amor, i la festivitat és una jornada que reivindica la cultura catalana i que alguns diuen que és com una segona diada de Catalunya (igual que a Mallorca, la festivitat de Sant Antoni –17 de gener–  també és molt sentida, tot i que la diada és el 31 de desembre –diguin el que diguin els successius governs autonòmics–). A Catalunya la festa és considerada el dia dels enamorats, i per això des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l’estimada. A la dècada de 1930 s’hi afegí el costum de regalar un llibre a l’al·lot, amb motiu del dia del llibre.

El mateix dia també és la Diada Nacional de l’Aragó.

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: