Sopa de Cabra repetirà a Sineu el seu mític concert de l’any 1991

L’Ajuntament de Sineu ha arribat a un acord amb els representants del mític grup Sopa de Cabra perquè el grup més conegut en la història del rock català torni actuar a Sineu.

El regidor de festes, Carles Ramis, ha manifestat que “un dels objectius del consistori és situar Sineu en el mapa dels esdeveniments culturals, per exemple tornant organitzar el festival de teatre visual Ciclop, que es va fer l’any passat per primera vegada, o repetint els mítics concerts dels anys 90″. Aquests concerts ompliren el poble amb milers de persones i, òbviament, bars i restaurants. El regidor afirma que “no coneix ningú de més de 35 anys que no recordi el concert de Sopa a Sineu”. Ramis diu que el consistori du 2 anys fent feina per tornar dur els de Gerard Quintana a Sineu, i negociant amb Toni Rubio (el promotor) i altres implicats en la gestió de la gira “Sopa de Cabra tanca el cercle”. Sopa té ganes de tornar a Sineu, i prova d’això és que no hi ha concert del grup a Mallorca en el que el líder Gerard Quintana no citi el record que li evoca l’històric concert sineuer. 

L’esdeveniment serà en el marc de les festes d’agost. El concert serà, aquesta vegada, a sa Quintana, després de l’èxit del concert s’Embat, les passades festes. Tot i això, la regidoria de festes treballa per, si les vendes d’entrades fossin molt grosses, trobar un lloc addicional. 

EL MÍTIC CONCERT DE L’ANY 1991

Sopa de Cabra, que l’any passat va complir 30 anys (tot i que des del 2001 fins al 2011 el grup va estar inactiu), va actuar a Sineu el 8 d’agost de l’any 1991, enguany farà 26 anys. Era l’apogeu de la banda gironina, i del moviment musical que els musicòlegs han anomenat genèricament ‘rock català’ (i que va tenir Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtrait, com a màxims exponents). A devers les onze de la nit, Gerard Quintana sortia a l’escenari baix d’un molt lleu plugim, saludant amb un fort “Bona Nit, malparits!” i donant inici al “Nascut entre Blanes i Cadaqués, molt tocat per la Tramuntana…”.

Més de 10.000 persones, la majoria d’ells ‘peluts’ (així anomenaven les persones majors els joves hippies o d’indumentària rocker que aquest dia ompliren Sineu), donaren en un sol vespre uns beneficis econòmics inusuals aleshores. Els carrers propers a Es Fossar, on es celebrà l’esdeveniment, vessaven de gent.

El primer número de la Díngola en paper, (Díngola número 0, setembre del 2010) va fer un reportatge sobre aquest concert, quan feia 19 anys que s’havia celebrat. El professor Pep Ferriol, que era un dels que duien el bar de les festes (que anava per subhasta), explicava a Díngola que “abans de començar el concert, tots els bars ja havien acabat les existències i no podien servir més beure” i que “quan varen obrir les portes perquè entrés la gent, allò semblava un tsunami”.

La redactora d’aquest mitjà, Victòria Riutort, explica que els components del grup es canviaren a ca seva: “el taller de ferreria de mon pare estava situat a Es Fossar –on ara és la farmàcia– i li demanaren si es podien dutxar i canviar allà”. Una altra redactora de Díngola, Antònia Real, explica que aleshores ella feia feina a l’hamburgueseria de dins el Pub Som-hi (negoci que duia el seu germà), on els músics anaren a sopar: “ens feren tancar el local només per a ells”.

El grup Ossifar, que va actuar de teloner dels Sopa de Cabra, després es va fer més famós. L’any següent Sau també va omplir a Sineu, encara que no tant com Sopa. Els anys següents, el rock català va pujar com l’espuma i les festes d’estiu dels municipis mallorquins s’ompliren d’actuacions de Lax’n’Busto, Els Pets, els menorquins Ja t’ho diré, etcètera. 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

3 comments

  1. TOMEU

    Quan es poden reservar les entrades😉😉

  2. joan

    Jo hi era, i no hi havia molta de gent. La radio catalana no arribava a Mallorca, ni RAC 105 ni altres. A les hores, poca gent de MAllorca coneixia la moguda del rock català, solsament gent afincada a Catalunya o estudiants com jo. Encara record quant vaig dir-li a sa meva dona anar a veure-los hi dir-me, però qui son aquests? Tothom recorda el concert de Sineu però ningú s’en recorda del concert a Sant Llorenç des Cardessar, que també hi vàren tocar. De totes maneres, Sineu sempre serà Sineu i Celeste serà sempre Celeste. Per sempre Sopa!!!!

  3. Que hi havia 10.000 persones? En el concert de Sineu hi havia poca gent, crec que ningú coneixia els Sopa de Cabra ja que les radios de CAtalunya no arribaven a MAllorca, RAC 105, CAtalunya RAdio i altres i eren el mitjà per escoltar-los. Fins i tot, quant li vaig demanar a la meva dona per anar a veure-los a Sineu va preguntar: I quin aquest?. Tothom recorda el concert de Sineu, amb pluja inclosa, però ningú recorda el concert a SAnt Llorenç des CArdessar i que dinaren per Cala Millor. Jo sí que hi era. Ningú s’ha preguntat el perqué no varen fer més concerts a MAllorca? Tornam grans, familia i sempre esperant el seu concert a MAllorca… ..fins que va arribar Son Fusteret!!! No obstant, Sineu sempre serà Sineu i Zeleste serà sempre Zeleste!!! Sopa per sempre i ens veim el 4 d’agost a Sineu!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: