La Parròquia ret homenatge al degà Joan Rotger

La Parròquia de Santa Maria de Sineu, en el marc de les festes patronals de Sant Marc Evangelista, ha organitzat un homenatge al canonge Joan Rotger i Niell Querol (Sineu, 1885-1961), coincidint amb el setantè aniversari del seu nomenament com a Fill Il·lustre de la vila.

Sintetitzar la tasca de l’eclesiàstic i historiador local Rotger és força difícil, fou un dinamitzador que s’implicà en l’associacionisme municipal essent membre del Ateneo de San Francisco i de la Congregació Mariana; mantengué una forta relació amb la premsa seriada sineuera que començà amb la publicació Sinium (1905-11), continuà amb l’edició de la miscel·lània de notícies -locals, estatals i internacionals- Anales de Sineu (1920), i finalitzà amb l’edició del full parroquial San Marcos (1946-47), on es recolliren les activitats desenvolupades en la commemoració del tercer centenari de l’elecció de Sant Marc per patró de Sineu. Entre 1942 i 1943 col·laborà amb la publicació de l’ajuntament santjoaner Documenta amb aportacions a la historiografia local. Un fet destacable de la seva trajectòria és la salvaguarda de l’Arxiu Municipal a la dècada dels anys vint, quan aquest estava en un estat d’abandó preocupant. Promotor dels Certàmens Històrico-literaris que es realitzaren entre 1939 i 1944, lligats a la festa patronal, dedicats a la divulgació i a la promoció dels estudis locals. Així mateix és autor d’un conjunt significatiu de treballs sobre història sineuera: Crònica de la Congregació Mariana de Sineu (1919), El convent de Jesús Maria Sineu (1936), Orígens de Sineu (1939), L’església de Sineu (1944), Les monges del Palau de Sineu (1945), El león de Sineu (1947), Sineu en la genealogia de David Glasgow Farragut (1956), Nombres gratos al oído de Sineu. Pedro Antonio Munar Rubí, General de División y Ministro de Defensa Nacional en la República Oriental del Uruguay (1958); i una publicació pòstuma Sor Elisabet María Sabater (1976).

És l’autor de la lletra de l’Himne de Sineu, que fou interpretat per primera vegada el 16 d’agost de 1930 per l’Orfeó de Sineu, i que encara avui ens aglutina com a col·lectiu.

Lligat a l’Obra del Diccionari de mossèn Alcover, va publicar Don Antonio Maria (1928), una apologia de la figura del canonge manacorí que va suscitar una gran polèmica. Poc després de la mort d’aquest el 1932, organitzà la Primera Lliga de Socis Protectors del Diccionari que va permetre la continuació de la publicació de la magna obra.

Pel que fa a la carrera eclesiàstica, després d’haver cursat estudis a Palma i a Roma, fou ordenat prevere el 1921. Entre 1921 i el 1923 va ser canceller i secretari de cambra del bisbe Jaume Llompart a la diòcesi de Tenerife, passant després a ser canonge pontifici de Girona fins al seu retorn a Mallorca com a secretari de la Diòcesi el 1929, esdevenint home de confiança del bisbe Josep Miralles. Ocupà el càrrecs de Degà de la Seu de Mallorca i de Vicari General.

La seva estima envers la Parròquia de Santa Maria de Sineu és patent, entre altres, amb la implicació i promoció de la festa patronal de Sant Marc -cedint la imatge que es venera actualment, les andes en forma de lleó per a portar la relíquia «ex ossibus Sancti Marci» i la bandera de Sant Marc-. L’eclosió festiva es va viure el 1945 amb les ‘Festes de Sineu commemoratives del Tercer Centenari de l’Elecció de Sant Marc Evangelista per patró de la vila’, que començarem amb la benedicció del Monument del Centenari -el lleó- i acabaren amb la Festa de la Coronació que donà lloc a la Corona Poética. Tercer centenario de la elección de San Marco Evangelista para Patrono de Sineu (1945). Dos anys més tard li arribà el reconeixement municipal, se li atorgà el títol de Fill Il·lustre i el seu amic Gabriel Llull Alonso fou l’encarregat de glosar la seva biografia que es recollí en la publicació Juan Rotger Niell Hijo Ilustre de Sineu (1947).

També és molt recordada la campanya de recollida d’almoines que impulsà per a les monges del Monestir de la Concepció de la Verge Maria de Sineu, amb el pretext de la celebració del primer centenari de la definició dogmàtica del misteri de la Immaculada Concepció, en la què hi participà tota l’illa tal i com en queda constància a la publicació Homenaje de simpatía y limosnas al Monasterio de religiosas Concepcionistas de Sineu (1955).

Les restes del degà han estat exhumades i incinerades, feines patrocinades amb bona part per l’empresa Serveis Funeraris d’Inca SL, i seran traslladades de manera solemne a l’església parroquial, durant la 371a edició de l’Ofici de Sant Marc, perquè d’aquesta manera “s’afavorirà el record i la pregària pel difunt de part de familiars i de tota la comunitat cristiana”, tal i com apunta el rector Guillem Feliu.

Aquest fet s’aprofita per a presentar el projecte de ‘Memorial degà Joan Rotger’, un espai on els feels podran dipositar les cendres -un vas d’una capella que es recuperarà per a aquest ús-, i que dóna resposta a la instrucció del papa Francesc ‘Ad Resurgendum cum Christo’ que exposa que les urnes de les cendres han de ser tractades com les caixes de mort: han de ser dipositades al cementiri o en lloc sagrat.

L’església de Sineu s’afegirà als espais religiosos de la diòcesi que disposen d’aquest servei donant resposta a la demanda plantejada en el sí de la comunitat sineuera i, com assevera el rector Feliu, aquest espai de memòria que es posarà en funcionament té la voluntat de “dignificar i cristianitzar” les restes dels difunts que opten per ser incinerats.

Il·lustren la notícia un seguit de caricatures del canonge Rotger, algunes d’elles signades pel seu amic gironí Manuel Roqueta Sánchez, cedides per la família Rotger-Gelabert.

[text de Joan Vanrell i Torelló]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: