Aportació sineuera al nomenclàtor toponímic

El proppassat dimarts es va presentar el Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears. Aquest és un projecte que inicià el professor montuïrer Joan Miralles el 1999, vinculat des del primer moment al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, i després a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a partir de 2014, i que consisteix en l’aplec i presentació d’una llista, extensíssima, però sens dubte encara no exhaustiva, dels topònims actuals no urbans de les Illes Balears. A partir de 2003 s’hi afegí Xavier Gomila per Menorca i el 2004 Enric Ribes per Eivissa i Formentera.

El projecte s’ha duit a terme a partir de fonts escrites i de fonts orals. Els informadors de Sineu n’han estat:

Antoni Comes Ferriol Ganyot (1945)
Jaume Ferriol Niell Curolla (1948)
Gabriel Florit Ferrer Sabateret (1944), (coord.)

Margalida Font Gelabert Coca o Botonera (1956), (loc.)
Pere Gelabert Salvà Titina (1934)

Antoni Niell Fuster de Can Queixalí o es Saig (1943)
Antoni Pons Martí d’Orient (1936)

El nomenclàtor es pot consultar a l’enllaç: http://notib.recerca.iec.cat/. En aquests moments el Nomenclàtor s’aproxima a la xifra de 50.000 topònims no urbans actualment vius encara. Com a aspectes especialment innovadors del projecte, a més de les llistes toponímiques pròpiament dites, l’usuari podrà consultar al web de l’IEC un cercador de mots, i una mostra de georeferenciació del topònim i de l’enregistrament del topònim en qüestió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: