Llit de la Mare de Déu Morta

La festa religiosa per excel·lència de l’estiu és l’Assumpció de la Mare de Déu i lligat a aquesta hi ha una expressió d’art i de devoció molt arrelada a Mallorca: els llits de la Mare de Déu morta.
La Parròquia de Santa Maria de Sineu fa uns anys recuperà aquesta tradició i s’afegeix al conjunt de llits de Palma i de la Part Forana que es poden visitar aquests dies. Aquest diumenge a les 20h es realitzarà el trasllat de la imatge de la Mare de Déu, des del Claustre de l’Ajuntament , a l’església parroquial.

Fotografia de l'actual conjunt del llit de la marededéu morta [Macià Puiggròs]

Fotografia de l’actual conjunt del llit de la marededéu morta [Macià Puiggròs]

L’escenografia de l’actual llit de Sineu, que com diuen Jaume Llabrés i Aina Pascual es pot comprovar “com un muntatge senzill es pot compensar amb la poètica, purament romàntica, de com els àngels acompanyen la talla de la Dormició”, és obra de l’escultor manacorí Miquel Vadell Pastor i consta d’un gran cadafal escalonat adornat amb els típics cossiols d’alfabeguera i de bellveure, i el llit, on reposa la talla, amb un àngel de grans dimensions i un querubí als peus. Aquest tàlem es va estrenar el 15 d’agost de 1943 i les despeses de construcció varen córrer a càrrec de Martí Riumbau Lazcano. L’anterior llit estava en mal estat de conservació (Vegi’s la publicació Sinium, núm. 16 de 1911), aquest s’havia restaurat el 1915 (entre l’Ajuntament i la Parròquia, AMS 1/9 Actas de Sesiones 1912-15) i definitivament es retirà fa 74 anys. D’aquest en tenim una petita descripció, arran de la discussió pel mal estat entre les dues faccions polítiques d’inici de segle XX:

[...] Pero antes d’acaba, convé fe consta que cuant perlám des llit de la Mare de Deu, no mos referim á nes llit propiament dit aon está colocada la Mare de Deu morta, perqué aquest encara pot passá y es ben prenidó, sino que mos referim á sa escalonada y á ses cuatre columnes de cada part d’escalonadas y amb aquest sentit afirmam que es un llit corquét, tot espanyat, ple de forats, fet una calamidat…. Tot hom heu pot veure en sos seus propis ulls (Sa Defensa, 19 d’agost de 1911, pàg. 2)

Això ens fa pensar amb l’escenografia clàssica de llit de pal·li, una consola on hi ha dipositada la imatge protegida per un pal·li sostingut per quatre columnes, tota l’escenografia composta sobre un cadafal escalonat. Del conjunt únicament se’n conserva la consola barroca a l’Oratori de Sant Josep, la fotografia del qual il·lustra aquest article.

[text Joan Vanrell]

Extracte de la revista Teleclub Sineu, del mes d'agost de 1975.

Extracte de la revista Teleclub Sineu, del mes d’agost de 1975, amb el llit antic a la fotografia d’abaix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: