Biel Jordà: “volem que CICLOP sigui un referent, però així és molt complicat”

Aquest matí s’ha presentat la segona edició del Festival CICLOP, que tendrà lloc aquest cap de setmana a Sineu. L’Ajuntament hi aporta 15.000 euros, l’ATB aproximadament 12.500 euros, Illenc 7400 euros, i les vendes a taquilla faran uns 4000 euros. El Consell de Mallorca i el Ministeri de Cultura no hi aporten res, i se’n han queixat els germans Jordà.

Vegem que han dit, grosso modo, les quatre persones que han presentat el festival avui matí en el C.IN.E.


Pere Muñoz (ATB, Agència de Turisme de les Illes Balears)

Muñoz ha agraït que es facin produccions culturals com aquesta a les Illes Balears, que es facin des de Sineu, descentralitzant respecte a Palma, i que es gestionin en un espai com aquest [es refereix al C.IN.E], ja que -segons paraules seves- “tot plegat és molt difícil i agosarat, tal i com està actualment la cultura a les illes“.

Muñoz ha insistit en que la promoció turística balear no ha de ser només de “sol i platja”, i que el programa Better in Winter aposta clarament per donar suport a coses com aquesta. En concret ha aplaudit el fet “que vengui gent de fora, de qualitat”, i ha dit que “és molt interessant que puguin sorgir intercanvis amb altres llocs, i especialment que aquest festival vagi cap a la consolidació“, i és per això que l’agència hi col·labora econòmicament i fent-ne difusió.

Magdalena Genovart, regidora de cultura:

La regidora ha recordat que un dels objectius primordials de l’actual consistori és “promocionar la cultura i les arts escèniques”, i ha afirmat que “un festival d’aquest tipus és una bona manera per donar llum a la cultura i, especialment, a les companyies que hi ha a Sineu“. La regidora s’ha lamentat que no s’ha pogut augmentar la partida pressupostària per al festival, però que s’ha fet un esforç per mantenir la mateixa quantitat que l’any passat. Ha tornat insistir en que l’Ajuntament va quedar bastant satisfet dels resultats de l’edició de l’any passat.

Respecte al canvi de dates respecte a l’any passat (aleshores va ser a principis d’agost, en el marc de les festes), ha explicat que és “per desembafar un poc els inicis d’actes de l’agost i de les festes“.

Biel Jordà (codirector de Res de Res i en Blanc):

Jordà creia que l’ajuntament aportaria més doblers enguany. Tot i això agreeix a l’Ajuntament que doni suport a Res de Res i en Blanc i al Circ Bover

Jordà ha explicat que enguany el país convidat és Italia (la idea és que cada any hi hagi un país convidat). D’allà hi haurà dues companyies, segons ha informat: la Compagnia della Quarta amb l’espectacle La Domada, que tracta el tema de la violència de gènere, i l’artista Diego Roveroni amb un taller-videojoc infantil VideoDanceShow.

Jordà ha donat alguns detalls sobre alguns dels espectacles d’aquest cap de setmana: així per exemple, 20 voluntaris (gent del poble, no actors ni actrius professionals) participaran en un projecte, “Saudades”, on el tema central és la felicitat. També ha donat importància als Indrets insòlits, una mena de microteatre, teatre visual sense text, que es fa a llocs “on no és habitual fer-hi teatre” i que l’any passat va tenir un veritable èxit.

El director teatral s’ha queixat que no es reben ajuts del Consell de Mallorca “ni hi veiem cap interés per part seva“. Tampoc el Ministeri de Cultura s’hi implica, però ha afirmat que “no es rendiran, seguiran cercant suports i seguiran endavant amb el seu projecte estrella, el C.I.N.E.” però també ha recalcat que és molt difícil sense recursos”.

Segons Jordà, en la primera edició del festival, l’any passat, es varen vendre més del 90 % de les entrades.

Tià Jordà (Circ Bover)

L’altre germà Jordà ha opinat que “aquestes propostes que s’acosten al turisme són molt importants i necessàries, ara que la cultura va cap allà on va“.

També ha carregat contra l’absència del Consell de Mallorca. I ha aprofitat per  recordar que moltes companyies d’aquí triomfen a festivals de fora de les illes.

Jordà opina que “és important que el turisme tengui opcions culturals” i que Sineu “s’ha de potenciar perquè té molt per donar“. 

I ara què?

Díngola ha demanat què serà del festival, aquests propers anys, si Res de Res i en Blanc tanca, com vàrem informar fa unes setmanes. Biel Jordà ha assegurat que ells pensen seguir amb el projecte del C.IN.E “fins que poguem“. Ha dit que “es difícil que Ciclop creixi molt més amb només quatre duros i mitjans tan escasos“. Ha recordat que la seva vocació és “que el festival sigui un referent a Mallorca i a fora”. Muñoz ha afegit que “el sistema de subvencions del Consell hauria de canviar i s’hauria d’anar a un sistema de concertació“. 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: