El record del pas dels lasal·lians per Sineu

Aquest dilluns, el superior dels lasal·lians, el germà Robert Schieler i tots els membres del Consell General del Germans de La Salle, que compta amb la presència del mallorquí Rafel Matas, han visitat Sineu. Aquests gaudeixen d’una setmana de recés a la casa que té la congregació a Cala Morlanda i aprofiten l’estada a l’illa per a visitar els llocs on han desenvolupat la seva tasca educativa de caràcter cristià.

La relació del germans de La Salle amb Sineu comença el 1923, quan una altra congregació, la dels Germans de la Caritat Terciaris de Sant Francesc, que s’havien instal·lat al darrer terç del segle XIX a la nostra vila dedicats a la instrucció i educació de nins, tenien una mancança de membres que feien presagiar el tancament de la seva casa. Aquests adquiriren l’antiga posada de Son Serra de Marina -al carrer dels Bous, entre el carrers d’En Mas i del Racó- i passà a anomenar-se de manera popular Cals Hermanos. A partir de dia 8 de setembre d’aquell any es formà la comunitat de Germans de les Escoles Cristianes de La Salle, absorbint els Terciaris que quedaven, i per espai de deu anys romangueren a Sineu, fins el 1933.

El grup de germans de La Salle amb els representants de la parròquia i de l'Ajuntament.

El grup de germans de La Salle amb els representants de la parròquia i de l’Ajuntament.

Rebuts pel rector Guillem Feliu es desplaçaren a l’ajuntament on visitaren, acompanyats del batle Miquel Font i de la regidora Magdalena Genovart, la sala de plens on hi ha el retrat de l’Hermano Joan, Fill Adoptiu de la nostra vila d’ençà de 1967.

Aquest germà, Josep Martorell i Morell (Campanet, 1878-Pont d’Inca, 1961), fou el darrer superior general dels Germans de la Caritat que s’incorporaren als Germans de La Salle i, entre 1905 i 1933, fou professor i director de l’escola de Sineu. La petja que deixà al seus alumnes quedà patent a l’acte de proclamació com a Fill Adoptiu i al posterior trasllat de les seves restes a la Capella de la Puríssima de l’església de Sant Francesc de Paula.

El quadre oficial de l'Hermano Juan, a la sala de plens.

El quadre oficial de l’Hermano Juan, a la sala de plens de la Sala.

Abans de continuar amb la visita, l’Ajuntament els obsequià amb una mostra de les publicacions locals, que despertaren gran interès entre els germans. Seguiren el recorregut fins a Cals Hermanos, acabant el recorregut a l’església parroquial on es celebrà una missa d’acció de gràcies en record del pas dels lasal·lians per la nostra vila.

One comment

  1. Retroenllaç: Els Germans de La Salle a Mallorca (1904-1923) – El blog de Miquel Jaume i Campaner

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: