Presó a Valtonyc per enaltiment del terrorisme, injuriar i amenaçar el Rei i la Corona. La defensa recorrerà davant el Tribunal Constitucional.

El Suprem ha ratificat avui la condemna de tres anys i mig de presó per al raper sineuer-pobler i confirma així el seu ingrés a presó. La Sala II del Tribunal Suprem confirma la petició de presó que li havia imposat l’Audiencia Nacional a Josep Miquel Arenás Beltrán, Valtonyc, pels delictes d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, calumnies i injuries greus al Rei i a la Corona i amenaces.

La condemna fa referència a vàries cançons de les quals el jove mallorquí n’és autor i que en el seu moment va pujar a Internet. L’alt tribunal troba provat que les lletres donen suport a les organitzacions terroristes GRAPO i ETA; al mateix temps que hi veu amenaces contra el Rei i els seus familiars i també contra el president de Círculo Balear, Jorge Campos. La Sala en el seu escrit ratifica que els continguts no queden emparats per la llibertat d’expressió o difusió d’opinions que al·leguen Valtonyc i la seva defensa.

El seu advocat en declaracions als mitjans ha anunciat que recorreran la sentencia al Tribunal Constitucional. 

La defensa recorrerà davant el TC  en considerar la sentència una “autèntica aberració”. L’advocat del raper, Juan Manuel Olarieta, manifesta no s’esperaven la sentència i declara que aquesta “no té ni cap ni peus” fent referencia a la manca de llibertat d’expressió.  El misser contempla posteriorment presentar el cas al Tribunal d’Estrasburg (Tribunal Europeu dels Drets Humans).

La noticia sacseja les xarxes socials.

Valtonyc confirmava ell mateix avui horabaixa la condemna mitjançant dos tuits i un missatge a Facebook. El darrer tuit deia: “¡DIFUSION! Acaba de salir la sentencia, ¡me han condenado a 3 años y 6 meses de cárcel por las canciones! #libertaddeexpresión”. Immediatament han estat milers les reaccions i comentaris que s’han succeït a ambdós perfils socials donant suport al raper. Ell mateix el passat mes de gener fent ús de les xarxes socials deia literalment “Estan a punt d’arruïnar-me vida” en al·lusió a la possible condemna ara ratificada pel Suprem.

Condemna Valtonyc

La sentència del Tribunal Suprem es remunta a l’agost del 2012 quan el jove va ser denunciat pel president de Círculo Balear per una cançó que ara el Suprem confirma contenia amenaces.

El raper va ser jutjat a l’Audiència Nacional de Madrid el 8 de febrer de l’any passat, acusat de «injuries a la corona» i «enaltiment del terrorisme» per lletres de les seves cançons. Havia estat denunciat per la Fundación Nacional Circulo Balear (FNCB) per incloure missatges contraris a la monarquia espanyola, especialment en el tema ‘Circo Balear’, en la que insta a tornar Marivent al poble. El jutge el va condemnar a 3 anys i mig de presó i l’inhabilità de manera absoluta durant 8 anys, a banda d’imposar-li les costes processals i una indemnització de 3000€ a Jorge Campos, president de la FNCB.

Uns dies abans del judici a Madrid, en declaracions a Díngola, el cantant va manifestar que ell no havia fet res malament i que “no es jutjava a Valtonyc, sinó a la llibertat d’expressió”. Ja aleshores el jove considerava el seu judici com un “judici polític” i també un “judici feixista“. Ens explicava a Díngola que el rap és un llenguatge i conté expressions que, tretes de context, poden ferir sensibilitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: