15 anys del crit “Autovia No”

Aquests dies, mentre na Maria Antònia Munar ha pogut passar el primer permís de cap de setmana fora de la presó, després d’estar-hi cinc anys, i mentre en Jaume Matas roman en el centre penitenciari  d’Aranjuez, es compleixen quinze anys de la creació de la Plataforma Autovia No, nada a Sineu l’estiu de 2003.

L’autovia Palma-Manacor, que havia de passar per Inca i, per tant, travessava pel terme de Sineu, va ser fruit enverinat del pacte de govern entre Partit Popular i Unió Mallorquina, passades les Eleccions al Parlament de les Illes Balears i Consell de Mallorca del mes de maig de 2003. Munar i Matas es repartien Consell i Govern, i presentaven el “projecte estrella” de la legislatura, una “via ràpida” que es traçaria entre les tres principals ciutats mallorquines.

WhatsApp Image 2018-07-22 at 00.16.02

La reacció de diferents partits polítics i entitats ecologistes no es féu esperar gaire; inclús en la constitució dels nous Ajuntaments, sorgits de les eleccions municipals, que també se celebraren el mateix 25 de maig de 2003, es varen fer referències a la sorprenent proposta. En el cas de Sineu, els nous regidors de Sineuers Independents, Miquel Gelabert Font (actual batle) i Joan Munar es presentaren al ple amb una camiseta “autoeditada” amb el lema “No volem Autopista”.

El degotís d’articles que sortien als diaris, que de cada vegada donava més cos a aquell projecte fins llavors de to esperpèntic, mentre l’atenció política i mediàtica de cada dia més s’hi centrava, motivaren a qui llavors eren diferents membres joves de Sineuers Independents i d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sineu (que aquella legislatura no havia aconseguit entrar cap regidor a la Sala) a posar-se en contacte amb polítics de les forces progressistes dels pobles més directament afectats per la infrastructura pactada per Matas i Munar (Inca, Costitx, Sineu, Ariany, Petra i Manacor, a més d’altres pobles propers com Maria, Sant Joan o Vilafranca), així com entitats ecologistes com el GOB i GADMA, i grups antiautovia ja actius localment, i com era d’esperar, alguns dels propietaris de terrenys propers a la carretera. A final del mes de juliol es feren la major part de contactes que confluïren en diferents reunions celebrades en el Teleclub de Sineu, en què es decidí la constitució d’una plataforma sota el lema “Autovia No”. Començava així un llarg camí de reivindicació, accions de protesta i mobilitzacions (com la concentració a Sineu de dia 29 de novembre de 2003 i la gran manifestació -la més nombrosa de les Illes Balears per la defensa del territori- de dia 14 de febrer de 2004 amb el lema “Qui estima Mallorca no la destrueix”).

WhatsApp Image 2018-07-22 at 00.16.03(2)

autoviaNOm

La plataforma es mantingué activa durant tota la legislatura i arribà a confluir amb altres grups organitzats de similar perfil com el que s’oposava a la construcció de l’autopista d’Inca a la Pobla (via que sí que es va arribar a executar durant aquella legislatura) o la que s’oposava a la Segona Via de Cintura de Palma (que encara ara està en procés d’execució, malgrat els diferents canvis de govern). Entre d’altres, n’actuaren com a portaveus els sineuers Joan Munar Lupino i Miquel Gelabert Genovart Fuli, tots dos vinculats a Sineuers Independents i, actualment, a l’OCB de Sineu i membres del Consell Redactor d’aquesta revista.

WhatsApp Image 2018-07-22 at 00.16.03(1).jpeg

Fos com fos -uns diuen que davant l’absurditat del projecte que defensaven a sang i fetge PP i UM, la manca de coratge polític, que allò fos una maniobra de distracció per a poder efectuar altres infrastructures que consumien molt de territori o per l’especial èxit de les reivindicacions- l’autovia Inca-Manacor quedà dins els calaixos del pacte entre els dos  intocables capitosts -Matas i Munar, Munar i Matas- ara condemnats per corrupció.

Amb tot, l’activitat de la Plataforma Autovia No a Sineu deixà imatges i accions fins llavors poc o gens imaginables dins el nostre poble, amb especial implicació de veïnats de tot color polític i compromís. L’enfrontament, en especial dins el marc dels plens de la Sala (entre els membres dels partits proautovia, el PP encapçalat per en Pep Oliver Boter i UM, amb el seu cosí i actual regidor Pep Pavarotti, i els contraris a la via ràpida, Sineuers Independents, encara llavors encapçalada per n’Andreu Matas, i el regidor del PSOE, Jordi Gelabert de Sa Mola) va arribar a un ben elevat grau de crispació quan es tractaven mocions o resolucions referents a la qüestió viària. L’ambient al carrer, amb pancartes d'”Autovia No” penjades de moltes finestres, camisetes amb el logotip (la lluïren l’any 2003 tots els participants del darrer dinar de Germanor abans que s’hi introduís la figura del Much) i tauletes informatives en el mercat els dimecres, aviat va fer prendre partit gairebé a tothom en relació al model viari que convenia per a l’illa i, la qüestió de la Mobilitat, centrava bona part dels debats i divagacions entorn a taules esquitxades de cafès i copes d’herbes.

One comment

  1. Retroenllaç: El PP diu que mai no va estar d’acord amb l’autovia Inca-Manacor que havia de passar per Sineu |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: