[Efemèride] Cent anys de la imatge de Ramon Llull

Ramon Llull rep culte de Beat i algun dia serà canonitzat, la devoció lul·liana a Mallorca s’inicià tot just després de la seva mort i, malgrat algunes vicissituds, s’ha mantengut fins a l’actualitat. Una mostra d’aquesta devoció la trobam a la capella de Sant Francesc d’Assís de l’església parroquial on el 13 d’octubre de 1918, avui fa cent anys, s’hi va col·locar una imatge del beat, obsequi de Nicolau Dameto i Cotoner (Palma, 1857-1925) i beneïda pel seu oncle Mn. Francesc Dameto i Descatlar (Palma, 1839-1920).

Bendición de una estatua del Beato Ramón Llull. EI aristócrata D. Nicolás Dameto y Cotoner regaló a esta parroquia una imagen del Beato Ramón Llull, obra del escultor D. Guillermo Galmés.  La bendición de esta imagen se efectuó el día 13 de Octubre, en que los Terciarios de Sineu celebraron su fiesta. La noche anterior se cantaron completas. El día de la fiesta hubo misa de comunión y a las diez el Reverendo D. Francisco Dameto y Dezcallar bendijo solemnemente la nueva estatua del Beato. Después de cantado el Te-Deum de Tortell comenzó la misa mayor que celebró el Rdo. Sr. Dameto con asistencia del Rdo. D. José Ferrer de la Cuesta, como diácono, y del Rdo. D. Pedro Barceló, como subdiácono. Predicó el Franciscano Rdo. P. Tous. (Anales de Sineu 1918, p. 7-8).

IMG-20181011-WA0025.jpg

La nova imatge s’incorpora arran d’una reforma de la capella iniciada el 1917 (vegi’s https://dingola.net/2017/10/04/lamansiment-del-llop-de-gubbio/) a instàncies dels Germans de la Caritat Terciaris de Sant Francesc, i està en consonància amb la iconografia lul·liana que el col·loca al costat de sants franciscans. Aquesta és obra de l’escultor Guillem Galmés i Socias (Palma, 1845-Palma, 1927), també autor de dues imatges més de Ramon Llull, una a la Seu i l’altra a la Basílica de Sant Francesc.

Avui, a les 19.30h, hi haurà una celebració d’acció de gràcies, previ trasllat de la imatge de Llull al presbiteri. La parròquia de Santa Maria de Sineu continua així sensibilitzant els membres de l’Església respecte a la santedat del Beat (vegi’s https://dingola.net/2015/11/26/el-sus-a-lany-llull/) i intentant transmetre el significat actual del seu amor per Jesucrist, afirma el rector Llamedo. A més de posar en valor el Llull pensador audaç, místic fervent, precursor en diversos camps del coneixement i pare de la nostra llengua.

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: