Danys patrimonials a les teules pintades de l’antic convent dels mínims

Avui capvespre, un veïnat de la barriada de l’ajuntament ha trobat en terra una teula pintada del voladís de l’ajuntament. Haurà estat la segona teula pintada que cau en poc temps, la d’avui representava la imatge de la marededeu de la Soledat i l’altra representava un home fumant amb pipa. Les dues teules estaven en el voladís que guaita sobre el costat on hi ha les oficines de la Policia Local. Els fragments trobats, avui mateix ja han estat posats a disposició de l’Ajuntament.

Fragments de la teula pintada que ha caigut avui, en què es pot apreciar la imatge de la Soledat.

Fragments de la teula pintada que ha caigut avui, en què es pot apreciar la imatge de la Soledat.

Consultat amb el nostre company de Díngola, Joan Josep Bonnín, historiador de l’art i autor d’una comunicació sobre les teules pintades de Sineu en les I Jornades d’Estudis Locals de Sineu, l’any 2008, pensa que els efectes d’una de les darreres calabruixades més violentes pogueren afectar aquestes teules provocant qualque crull que ha fet que s’acabassin de xapar. També indica que aquestes teules són irrecuperables en el seu lloc original i que just podran ser exposats els fragments, per ventura fent-ne una recomposició.

Les teules pintades de les cases de la vila, amb tota seguretat, daten dels anys de les diferents fases constructives del convent dels mínims, entre 1688 i 1729. La part del frontis, segons els estudis que s’hi refereixen, correspondria a l’època més primerenca. Les teules com aquestes, pintades amb almàngra sobre una capa de calç, són molt comunes en l’arquitectura popular mallorquina i, tot i que les més conegudes són les de la vall de Sóller, Fornalutx o Marratxinet, Sineu compta amb un no menyspreable nombre de cases en què encara se’n poden contemplar, tot i que el pas del temps, el descuit en molts de casos i fenòmens climàtics adversos -com ha estat el cas- mai juga a favor de la integritat d’aquesta particular part del patrimoni historicoartístic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: