D’aquí a quinze dies, Mucada. De Sineu a Nova York.

cartell XVI mucada 2 definitiu-Editar

Cartell de la XVI Mucada, 2019 [fotografia i muntatge de Macià Puiggròs Massay per a la Muchal Foundation]

Aquest és el cartell que enguany en Macià Puiggròs, fotògraf col·laborador de la nostra revista i membre de la Confraria Muchal Foundation, ha elaborat per a aquesta propera edició de la festa en honor a lo Much de Reig i la Muca, coneguda arreu com la Mucada.

La imatge d’enguany escarneix la famosa fotografia del mariner i la infermera fent-se una apassionada besada al bell mig de la plaça Times Square de Nova York, coneguda com V-J Day in Times Square o The kiss. L’original va ser feta per Alfred Eisenstaedt per a il·lustrar l’alegria de la metròpoli nord-americana en arribar la notícia de la fi de la II Guerra Mundial, l’any 1945, precisament un 14 d’agost (data en què d’origen se celebrava la Mucada, del 2004 al 2017). La fotografia fou publicada a la revista Life, i esdevingué amb els anys una de les icones de la fotografia moderna i de l’essència novaiorquesa.

Amb idea i traça, el lloc elegit per a reproduir la imatge amb les bèsties mitològiques de l’aclamada festivitat, ha estat la placeta de Sant Marc, també coneguda per la placeta del lleó (pronunciat ʎevó encara ara per part dels que acusen ferm el parlar sineuer). I així es coneix aquest racó emblemàtic (antigament conegut com “el sagrat” perquè s’hi ubicava un petit cementeri adossat a l’església) des que, mirau per on, l’any 1945 es remodelà i s’hi instal·là el Monument del Centenari, el lleó alat amb l’escut de Sineu, símbol de sant Marc Evangelista, patró de la vila (vegeu l’article “El sagrat (1915)” de Joan Vanrell a Díngola núm. 29, juliol de 2018). Inicialment, el monument que commemora el tercer centenari de l’elecció de sant Marc com a segon patró, s’havia projectat que s’ubicaria dalt del puig de Sant Nofre, que s’alça a pocs quilòmetres del puig de Reig, sols separats per un pla de conradís. Tanta és la proximitat física i metafísica, que el nom i la imponent presència dels dos puigs, sobre el pla d’ametlerars i camps de forment, quedà relligada des de temps immemorial per la rondalla de la batalla dels moros i els cristians, en temps del rei En Jaume, a estirades de corda; un dels fils protocol·laris de la “invocació de lo Much de Reig” que es fa per la Mucada. Finalment, descartada la primera ubicació pel mateix impulsor de l’obra, el canonge sineuer Joan Rotger, es va decidir d’ubicar l’escultura encunyada sobre planxa de coure al lloc des d’on de llavors ençà pot atalaiar, a l’horitzó, el puig de Sant Nofre. Poc ens pensàvem que hi hagués tanta relació entre Times Square, el Much i la placeta del lleó. Ara ja estam més que convocats el matí de dia 12 d’agost a honorar Much i Muca, molts lluïrem el logo del Much que tant ens recorda l'”I ❤️ NY”, fins que a entrada de fosca soni el New York, New York de Frank Sinatra per a cloure la XVI Mucada, com ja és costum.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: