Lo Much de Reig i altres “neofestes” mallorquines explicades en un llibre

Enguany, tot i que sempre era habitual un llarg silenci posterior a l’esclator de la Mucada, encara queda un acte programat dins les Festes d’Agost que transcendeix la fita del seu dia gran. Demà 20 d’agost, a les 20 h, la Muchal Foundation, juntament amb la Biblioteca Municipal, organitzarà la presentació del llibre de Marcel Pich titulat Les neofestes a Mallorca: Gimcanes, senyeres, déus pagans i mobylettes (Lleonard Muntaner, 2019). La presentació, serà a la Sala de Batles, i anirà a càrrec de Joan Munar, en representació de Muchal Foundation; del prologuista Antoni Vives, professor de la Universitat de Barcelona, autor de publicacions, articles i estudis sobre la Mucada, i les festes de Sant Antoni de Manacor; i del mateix autor, el periodista, antropòleg i conegut activista Marcel Pich, qui fa un any va dedicar el seu Treball de Final de Grau d’Antropologia Social i Cultural a la festa de la Mucada. El llibre recull els reportatges que publicà Pich l’estiu de 2017 per a l’ARA Balears, en què, sota el títol «Festa i revolta» radiografiava les neofestes més representatives de Mallorca, viscudes totes en primera persona, de forma que no només descriu els «protocols» de cadascuna sinó que també en cerca la motivació o el caire reivindicatiu.

Pich no és partidari del mot «neofesta» tot i que entén que s’usi per explicar el fenomen en els mitjans de comunicació, perquè al seu entendre «allò que hom ha anomenat ‘neofestes’ no és res més que festes populars de les de tota la vida». En aquest sentit també s’expressa el prologuista Antoni Vives: «duim segles creant nous rituals amb uns procediments i unes maneres de fer amb els quals expressam la pulsió popular de cada moment. I el moment actual és el de les dones i els col·lectius LGTBI que demanen pas, que reivindiquen el protagonisme que se’ls ha negat: a Sineu, a Manacor, a sa Pobla…». Una bona oportunitat, doncs, per a entendre millor el sentit de la festa popular de recent creació, passada ja la setzena edició de la festa que un any més ha amarat de color rosa tot Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: