Algunes famílies del CEIP Rodamilans han traslladat a Díngola la seva preocupació davant el fet que la Conselleria d’Educació no ha previst per a aquest curs cap ATE, és a dir, un professional que s’ocupi de donar resposta als alumnes amb necessitats especials. Les mares i pares afectats diuen que l’any passat eren 4 els escolars que rebien l’atenció d’una tècnica amb aquest perfil, però la Conselleria hauria suprimit aquesta figura en el cas de Sineu. A continuació adjuntam el text complet que han redactat aquestes famílies.
EL CEIP RODAMILANS ES QUEDA SENSE ATE
El proper dia 11 de setembre comença el nou curs escolar i l’escola pública de Sineu començarà sense una figura professional molt important per aquelles nines i nins que tenen més necessitats, l’ATE (Auxiliar Tècnic Educatiu).
Segons les mateixes instruccions de la Conselleria d’Educació, els ATEs “són els professionals que es dediquen a la cura i atenció dels alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) per donar suport al tutor/a o als especialistes dels centres educatius de les Illes Balears. Formen part de l’equip de suport i compleixen una funció assistencial i educativa amb els alumnes amb necessitats educatives especials dels centres educatius. Orienten la seva feina a aconseguir la màxima inclusiódels alumnes amb NEE amb l’objectiu de fomentar-ne i aconseguir-ne l’autonomia total”
Per tant, la seva funció és garantir l’accés a l’ensenyament bàsic obligatori amb el màxim d’inclusió possible. No tots els alumnes tenen les mateixes capacitats ni les mateixes condicions físiques, personals i/o conductuals, però el que sí tenen (o hauríen de tenir) segons la nostra Constitució, són els mateixos drets bàsics com és el de l’accés a l’educació.
Sorprén, idó, que els 4 alumnes que fins a les hores havien rebut el suport per part d’una Auxiliar Tècnic Educatiu(més aquells nous casos que puguin arribar amb les noves incorporacions a Educació Infantil), es quedin de sobte per aquest curs, sense cap explicació, sense aquest referent imprescindible per a la seva inclusió.
Nins i nines amb discapacitats com Trastorn Autista, Síndrome de Down, etc…no tendran a la persona que els ajuda a desenvolupar la seva capacitat d’autonomia, a controlar esfínters en cas necessari, a solventar problemes de mobilitat, a menjar tot sols,etc, problema que es veu agreujat en el cas d’aquells/es que arriben a l’Educació Primària, on cada vegada és fa més necessari aprendre a seure, seguir rutines i hàbits i altres tasques on la figura de l’ATE és fonamental.
L’Equip Directiu ha intentat, sense èxit de moment, mantenir una reunió amb Conselleria per solventar aquest problema i ha presentat els informes requerits per sol·licitar que es torni a donar aquesta plaça.
Les mares i pares d’aquestes i aquests alumnes afectats (i al cap i a la fi, totes les mares i pares, ja que es tracta d’un empitjorament de la qualitat educativa de tot el centre i tots hi estam afectats) també s’estan movent. Es farà una recollida de signatures, s’intentaran reunir pròximamentamb la Batlia de l’Ajuntament per sol·licitar el seu suport i no es descarten altres tipus d’actuacions.
Demanen que s’equipari, per exemple, a altres centres propers com Lloret o Ariany on amb una població escolar molt més reduïda tenen una o fins a dues ATEs.
Queden pocs dies per començar el curs (tan sols una setmana) i confiem en què aquesta situació es resolgui bé, perquè tots els nins i nines de l’escola tenguin garantit el seu dret a confiar en les seves possibilitats i desenvoluparel màxim de les seves capacitats.