Temporada magre (també) de tords

Dels aucells migratoris que visiten Mallorca durant la tardor i l’hivern, el més conegut i apreciat és sense cap dubte el tord (Turdus philomelos), un animal migratori i cantaire, força popular a tot Europa. Els tords venen del centre i nord d’Europa durant la tardor.

Enguany no n’hi ha, gairebé. A un mes d’acabar la temporada de caça menor, les batudes d’aquest ocell han estat magres, si ens atenem al que conten els caçadors. Avui un caçador aficionat d’uns seixanta anys, comentava a un altre, veterà dels tords superant la vuitentena d’anys, que «enguany no hi ha res» i que «si dus dos o tres tords, pots donar gràcies». Com ja va informar DíNGOLA fa unes setmanes, enguany també ha estat magre de bolets (fes clic aquí).

 

Biologia del tord

Els que vénen a Sineu són els que passen per Suïssa, França, el llevant ibèric i arriben a Algèria. L’origen d’aquests tords és majoritàriament de l’Europa central (Alemanya i Polònia), la costa bàltica (Estònia, Letònia i Lituània) i Finlàndia, seguit de tords de Noruega i Suècia, i menorment de l’Europa de l’est i Rússia, i de Bèlgica i Països Baixos.

Arriben a passar l’hivern, després d’haver-se reproduït en el nord, durant la l’estiu.

A Sineu el tord s’alimenta principalment del fruït de la llentiscle (Pistacia lentiscus), encara que la seva alimentació és omnivora i inclou cucs, insectes, cargols, baies diverses, etc.

Els tords són un dels animals més cinegètics, perseguits pels caçadors que els maten amb escopetes, lloses, visc i filats. Actualment, els permisos per caçar tords són amb certes condicions, i es prohibeix caçar-los amb lloses i garbellets.

La temporada, que va començar el passat 12 d’octubre, durarà fins el 26 de gener. Ara bé, si es caça amb filats s’autoritzarà la seva captura fins el 9 de febrer. Els dies en els que s’autoritzarà la caça serà dimarts, dijous, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional i autonòmic. Si la caça es duu a terme amb filats, l’autorització fa referència als dilluns, dimecres, divendres, dissabtes, diumenges i festius de caràcter nacional i autonòmic. A més, entre el 27 de gener i el 9 de febrer es permetrà caçar amb filats tots els dies de la setmana. La captura màxima és de 18 tords per dia, independentment del mètode de caça.

+info: BOIB núm. 64 (11 de maig de 2019)

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: