Les notícies més llegides a Sineu durant aquest 2019 i el resum de l’any sineuer

A unes hores d’acabar l’any, com fem sempre, toca passar comptes i fer repàs d’allò que ha estat més important durant l’any o, al manco, ha marcat l’actualitat.

Aquestes (per ordre de número de visites rebudes) son notícies de DíNGOLA digital més llegides per vosaltres, els lectors:

Habemus camiseta XVI Mucada

Sa Mola torna

Moments d’embull a la processó

Pregó de la XVI Mucada, 2019

‘El Cosso’ de Felanitx es posa gelós de ‘Lo Much’ de Sineu

[FOTONOTÍCIA] Mirau com era de llarga la serp que han trobat devora la placeta de s’Era

Europa torna deixar lliure Valtònyc, per enèssima vegada, després que es presentàs al jutjat avui matí

Quin és el “picadero” més habitual a Sineu?

Tomeu Mulet es perfila com el nou batle de Sineu, si obté el suport de Pere Joan Jaume

Compte enrere cap a la XVI Mucada

Denuncien que el CEIP Rodamilans no tendrà professionals per als infants amb necessitats especials

El Dia Q es consolida en un ambient de poble i companyonia

Com veieu, cinc notícies fan referència a l’àmbit festiu (i d’aquestes, quatre en concret fan referència a la Mucada, festa per excel·lència del Pla de Mallorca). Una de les notícies és de succeïts: els moments de tensió que es visqueren enguany durant la processó del Dijous Sant. Una fotonotícia fa referència a fora vila i medi ambient, i té a veure amb la problemàtica de les serps foranes que envaeixen el nostre camp i, també, fins i tot els nostres carrers i habitatges. Una notícia fa referència a educació: la problemàtica que ha esdevingut enguany amb l’ATE del CEIP Rodamilans. Dues noticies de les més vistes fan referència a política: una es refereix als resultats de les passades eleccions locals, i una a Valtònyc, el jove exiliat per motius polítics. Una noticia d’economia i societat: la reobertura d’un local emblemàtic en el municipi, sa Mola, ara com a cafeteria. Finalment, una noticia de societat, però dins l’àmbit del xafarderum, completa la llista: l’ermita, el picadero de Sineu.

 

El resum de l’any, mes a mes

Durant tot l’any t’hem anat explicant l’actualitat local, dia a dia, hora a hora. Tot i això, ara val la penar fer-ne un repàs. Aquí tens el resum de l’any sineuer:

 1. Gener. Es posa en funcionament la línia de tren completament electrificada. La justícia belga evita pronunciar-se sobre Valtònyc. S’estrenen nous caparrots, en motiu de Sant Antoni. L’atleta Tòfol Castanyer fa una conferencia a Sineu.
 2. Febrer. Es coneixen ja 3 dels 4 candidats a batle. El golfista sineuer des Pinar va fent bon papers i fent currículum.
 3. Març. Es jutja l’exsecretària de l’Ajuntament de Sineu, Margalida Mulet. L’IES Sineu presenta un estudi sobre serps al·lòctones. Molt de moviment entre els partits, de cara a les properes eleccions.
 4. Abril. Sineu celebra un referèndum sobre monarquia o república, autoritzat per delegació de govern. El ciclista Marc Terrassa va fent. Es coneixen ja els candidats de les 4 candidatures per a les eleccions municipals de Maig. A les eleccions generals del 28 d’abril, el PSIB puja bastant, el PP baixa bastant, i Vox no dona un ensurt tan gran com pretenia. Tornen sonar les maçoles el Divendres Sant. Els Catarres actuen a Sineu.
 5. Maig. Tanca el BBVA. El PP guanya les eleccions municipals, i Tomeu Mulet es perfila com a batle. Maria Oliver segueix fent currículum en el judo balear. S’estrena Arxipèlag indòmit, documental de Ruben Casas, resident a Sineu. Comença el Trofeu Pla de Mallorca.
 6. Juny. L’IES Sineu es guardonat amb el siurell rosa de l’associació Ben Amics. El camionet de la brigada s’estavella contra una paret d’una casa. Comencen les obres de la Plaça de s’Alou. Tomeu Mulet, nou batle, amb el suport de Ciutadans. El nostre col·laborador Antoni Janer rep el premi Miquel Duran i Saurina, de l’OCB Inca.
 7. Juliol. El nou equip de govern i la Policia Local negocien el preu de les hores extra. Els regidors del nou equip de govern es reparteixen les àrees de gestió. Obres per obrir un forn-cafeteria en Es Magatzem.
 8. Agost. Xanguito actua a la festa d’estiu de Díngola. Goteres en el pavelló municipal. Polèmica en les corregudes des Cós per penjar animals vius. El fill del mític Indurain guanya el Memorial Francesc Alomar de ciclisme. El C.E. Sineu comença la lliga de preferent. Nou bar de copes davant l’estació ferroviària.
 9. Setembre. Comencen les obres per tancar la Cova den Gaspar. Continuen els problemes de nitrats en l’aigua de Sineu. Èxit del quart Festival Ciclop, que es focalitza en el Quebec. Europa diu no a l’extradició de Valtònyc: el TSJE (Tribunal Superior de Justicia Europeu) diu que Espanya no va emetre correctament l’euroordre. VOX diu que vol ‘inspeccionar’ l’IES de Sineu i altres centres escolars.
 10. Octubre. Reunions entre la direcció de l’IES Sineu, l’AMIPA, i la Conselleria, pel problema del transport escolar dels alumnes de batxillerat. Gairebé 300 persones, moltes de Sineu, es concentren a Llubí contra la sentència del procés català (i uns dies després, més de 9000 persones a Palma). La festa del Dia Q es consolida. S’inicia la reforma circulatòria del PP.
 11. Novembre. L’advocat del TSJE tanca files a favor de Valtònyc. Un bon grapat de sineueres i sineuers de s’Esclat Club corren una mitja marató a Euskadi. Progressa la reforma del Pou dels Horts. Rodatge d’escenes d’una sèrie anglesa, a sa plaça. El 3r Contrallum torna ser un èxit, tot i el mal temps. Al contrari de les eleccions d’abril, en les eleccions generals del 10 de novembre a Sineu el PP puja i el PSOE baixa. Una quinzena de bars i restaurants estan de vacances durant les mateixes setmanes.
 12. Desembre. L’arbre de Nadal d’enguany és de ferro, del ferrer i artista Miquel Busquet. El Pou dels Horts ja llueix il·luminat. S’arriba a una solució per el transport escolar a l’IES Sineu. L’Ajuntament fa un homenatge a tots els batles de la democràcia. Sentència història: després de 10 anys, els afectats per l’accident del tren rebran 1’5 milions d’euros.

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: