Un Ple municipal que passarà a la història

Per primera vegada a la història de la política local, s’ha celebrat un Ple telemàtic, no presencial, degut a l’estat d’alarma vigent. També pot ser sigui històric que s’ha celebrat el Dijous Sant. Cada regidor i regidora ha estat “present” al Ple des dels seus domicilis de confinament, per videoconferència. I precisament en un dels Plens més importants de l’any ja que s’ha aprovat el Pressupost municipal per al 2020 i també la dedicació parcial del membre soci de l’equip de govern, Pere Joan Jaume, de Ciudadanos (C’s).

Com ja és costum a Sineu, el presssupost municipal de l’exercici corrent s’aprova quan ha passat més d’un trimestre de l’any, amb la particularitat afegida d’enguany que s’ha aprovat en ple estat d’alarma.

Una recent modificació de la Llei 7/1985 reguladora de les Bases del Règim Local, a través del Reial Decret Llei 11/2020, i amb motiu de la situació excepcional que vivim degut al Covid19, permet la celebració de Plens no presencials a les Entitats Locals.

El pressupost municipal per al 2020 és de 2.910.231,05 €, la qual cosa suposa un increment de 85.207,87 € respecte al del 2019. Crida l’atenció que el pressupost no reflecteix la situació real d’aturada de l’activitat econòmica i la més que probable baixada d’ingressos públics, com també de despeses que no es produiran com aquelles pressupostades per la Fira de Maig, per a la Setmana Santa i Sant Marc, actes suspesos per l’Ajuntament per l’estat d’alarma.

Pel que fa als ingressos prevists, la recaptació d’IBI (contribució) baixa 69.000 €, degut a una regularització entre l’IBI de rústica i l’IBI d’urbana. Es preveu la mateixa recaptació, o fins i tot superior, que el 2019 a partides com les taxes del mercat, de l’escoleta, de taules i cadires i de llicències d’obra, tot i la situació excepcional que vivim d’aturada de l’activitat econòmica i tancament de centres educatius, bars i restaurants.

L’Ajuntament rebrà una subvenció de 25.470,50 € per actuacions relatives al PAESC (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima) i que consistiran en una campanya per a la millora del recliclatge, una campanya per a la reducció de consum d’aigua i la implantació del sistema Euronet 50/50 al CEIP Rodamilans (Euronet 50/50 max és un projecte europeu que incentiva l’estalvi energètic en edificis públics a partir de l’aplicació de bones pràctiques en l’ús i la gestió de l’energia).

Es preveu el primer ingrés que rebrà Sineu del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (provinents de l’Impost Turístic) destinat a finançar projectes d’inversió i actuacions per a la millora de l’Oferta turística a l’Illa de Mallorca (convocatòria 2018). Amb aquesta subvenció es finançarà el projecte d’enllumentat decoratiu als edificis públics de Sineu. La quantitat que destina el Consorci serà de 80.000 € i l’Ajuntament haurà d’aportar 20.000 €.

Altres inversions que es duran a terme amb subvencions del Consell de Mallorca, per un import total de 193.531,41 €, seran: adaptació voravia del carrer Sant Joan (des de la carretera de Lloret fins el camí vell de Montuïri), adaptació a la normativa d’accessibilitat del Parc infantil del poliesportiu i consolidació de coberta i façana de la Quartera de d’Alt. També es destinaran 20.000 €, en un altra línia de subvenció del Consell de Mallorca, per a l’adequació de les instal·lacions d’enllumenat dels carrers del polígon industrial, Carrer Rafel Rotger Mestre i Carrer Francesc de Borja Moll. En aquest cas, l’Ajuntament aportarà 7.300 € d’aquests 20.000 €.

Pel que fa al capítol de despeses de Personal, el més destacable és la dedicació parcial (d’un 25% de la jornada) del regidor de l’equip de govern de C’s, Pere Joan Jaume, que li suposarà una retribució bruta mensual de 785 €, en catorze pagues. La dedicació començarà en ple estat d’alarma, dia 21 d’aquest mes.També hi haurà contractació de personal a través del programa SOIB Dona i IB Dona. Una d’aquestes contractacions serà el d’una Treballadora Social amb experiència en violència de gènere per dur a terme actuacions relatives a la Taula de Coordinació de violència de gènere.

A l’àrea de despeses d’Educació, es comptabilitza la partida anual de 200.000 € destinada a compensar als propietaris dels terrenys del CEIP Rodamilans per l’incompliment del conveni urbanístic signat l’any 2008.

Pel que fa a les despeses de conservació del poliesportiu, hi ha un augment de 19.000 € perquè es preveu dur a terme una reparació important a la piscina municipal per tal de solucionar els problemes de fuites de fa uns anys.

VALORACIONS

Tomeu Mulet, Batle:

El Batle ha reconegut que el pressupost no està adaptat a la situació actual i que s’hauran de fer modificacions de crèdit una vegada s’aixequi l’estat d’alarma i es vagi recuperant la normalitat, amb la intenció de poder donar ajudes socials i econòmiques a persones i negocis del poble. Tampoc sap com es resoldrà de manera definitiva el marge que el govern de l’Estat donarà als municipis per fer ús del romanent de tresoreria que l’Ajuntament té als bancs. Però que cal tenir un pressupost aprovat per poder executar els projectes finançats amb les subvencions supramunicipals (govern balear i consell de Mallorca). També ha manifestat que les recomanacions tècniques aconsellaven presentar el pressupost i fer les modificacions necessaris a posteriori.

Gent per Sineu (GxS):

El principal partit de l’oposició ha emès un comunicat on detalla el seu posicionament. GxS ha votat en contra perquè el pressupost, que fa uns mesos que es tramita, no té en compte la situació actual, ja que no s’hi preveuen mesures que puguin afavorir la població per a la sortida d’aquesta crisi sanitària.

GxS diu que és un pressupost pre-coronavirus per afrontar una crisi post-coronavirus, on la modificació pressupostària tindrà bastantes dificultats legals si és volen assumir mesures econòmiques per afavorit la població de Sineu.

És evident, per exemple, que la partida de fires es pot reduir, ara que sabem que no es podrà realitzar la Fira de Maig i destinar part dels doblers de la partida a ajudes socials, com també és evident que els ingressos de l’escoleta no seran reals, ja que aquesta fa gairebé un mes que està tancada i imaginam que les famílies no paguen la quota (lògicament), com tampoc seran reals els ingressos del mercat o d’ocupació de via pública, per posar un altre exemple, diu GxS.

S’hi hauria d’incloure línies d’ajuda i mesures per a recolzar l’activitat econòmica dels restauradors, menestrals i autònoms en general, com també ajuts per als serveis socials i tota la població en general. Per això, GxS ha demanat que, per responsabilitat política, es retiri aquest pressupost i que se’n elabori un altre adaptat a la nova realitat. La petició no ha estat acceptada.

Pel que fa a la retribució de la dedicació parcial del regidor d’urbanisme, Pere Joan Jaume, els regidors de GxS també han votat en contra ja que no saben quines seran les seves funcions concretes, com tampoc si tendrà uns horaris concrets per a dur a terme aquestes feines. Només saben que cobrarà 11.000 € anuals per una dedicació del 25% de la jornada. A GxS els sembla una simple maniobra per satisfer i tancar un pacte electoral que no te cap benefici per a la ciutadania.

Per altra banda, GxS ha donat suport a l’actual consistori pel que fa a la gestió de la crisi sanitària generada pel COVID-19 i per la transparència pel que fa a la comunicació de les accions realitzades fins ara a tots els membres de l’oposició.

José Manuel García, PSIB-PSOE:

L’únic regidor del PSIB-PSOE s’ha abstingut a la votació del pressupost i ha votat en contra a la dedicació parcial del regidor d’urbanisme, Pere Joan Jaume.

José Manuel ha explicat a Díngola que hagués convingut més ajornar la presentació del pressupost per a presentar-ne un altre adaptat a la realitat. Però que també entén que l’equip de govern ha de poder gestionar el dia a dia del municipi i que ell no vol posar pedres al camí.

Pel que fa a la dedicació parcial, ha votat en contra perquè no han justificat la necessitat d’aquesta dedicació i perquè forma part del pacte de govern que firmaren el Partit Popular i Ciudadanos.

José Manuel també ha manifestat el suport a l’equip de govern en la gestió d’aquesta situació d’emergència sanitària i humana, perquè ara no pertoca posar pals a les rodes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: