Curiositats de la Setmana Santa sineuera (IV). Divendres Sant sense processó.

El periodista i escriptor manacorí Rafel Ferrer i Massanet (Manacor, 1929-2006) al pregó de setmana santa, Sitio, Sinium, que va realitzar el 1968 deixa per escrit:

Ja van tres anys d’explosió social sineuera pels dies sants de la Gran Setmana de Redempció. Record aquell Divendres Sant de 1966, quan baix la nit meravellosa del pla de Mallorca, nit de poc després de lluna plena, de sang nova i d’estels immòbils, rompéreu una calma de molt de temps i sortíreu als carrers de Sineu amb les túniques noves de la il·lusió.

Fa referència a la creació del Patronat de Confraries el 1965 sota els auspicis de la família Isern-Estela. Fins aquell moment, entre el Dijous Sant i el Divendres Sant, es feien tres processons. El dijous a la nit una presidida per la Sang de l’Hospital, patrocinada per l’Ajuntament, i el divendres dues, la de Soledat de Maria a les 16h sortint de l’església de Sant Francesc de Paula, patrocinada per la família Estela, i la del Sant Enterro després del davallament a la parròquia (aquestes dues són les que es varen unificar amb la creació del patronat creant l’actual processó).

El que ja no tenim tan present en el record col·lectiu és que durant el rectorat de Mn. Andreu Mas i Soto (Manacor, 1867-Sineu, 1936), que va entre el 1913 i 1936, la processó de la Soledat de Maria es va suprimir. I que va ser el seu successor, el rector Mn. Bartomeu Muntaner i Real Parriu (Sineu, 1889-1968), qui la va recuperar. Seria durant el rectorat de Mn. Gabriel Ferriol i Antich (Sant Joan, 1923), entre 1958 i 1972, que es donaria el nou format que ens ha arribat fins a l’actualitat.

Pas de la Mare de Déu de la Soledat, circa 1970. Cedida per Antònia Torelló i Vanrell

[Text de Joan Vanrell i Torelló]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: