[Fotogaleria] Cantar panades 2.0

Quintos 2000-2020

Aquesta quintada que veis just suquí damunt és la dels nascuts l’any 2000, els quintos d’enguany. Avui, que és Dilluns de Segona Festa de Pasqua els tocava cantar panades. Un costum i festa de molts de pobles mallorquins, anomenat així a diversos pobles de Mallorca que enllaça amb altres actes amb protagonisme del cant popular català com les sales de Llevant i Migjorn de Mallorca, els Deixem lo dol menorquins, les caramelles eivissenques i principatines, la salpassa valenciana, etc. En concret, al Pla de Mallorca aquesta funció de cantar panades és reservada per als quintos de l’anyada corresponent.

Els Quintos del 2000, emperò ja és clar que no podran sortir a fer la volta per cantar panades (o captar panades, com per ventura deien originàriament), òbviament el BOE no recull aquesta festa com “activitat essencial” que la deixi fora de tot confinament. Clar que també fa molts d’anys que les panades cadascú es menja les seves i, si un cas, els quintos el que demanen és qualque dobler per a finançar-se les bauxes del seu any. I de cantar, la veritat, poc o gens. Això no obstant, en solidaritat amb ells i perquè no se’ns faci tan estrany el fet de no topar la tropa de nascuts l’any 2000 pels carrers i la manca de la característica contaminació acústica que els acompanya d’ençà de fa ja una bona partida d’anys (tocs de tambor, corns i bels), ahir vàrem fer una crida -aprofitant que qui més qui manco ara té més temps de rebostejar- perquè ens enviassin fotos de les quintades d’anys enrere el dia que sortiren a cantar panades (o si no tenien la foto d’aquell dia, una foto dels quintos durant qualque festa que haguessin celebrat). N’hem pogut fer una fotogaleria i, per si qualcú volgués cantar panades des del terrat o guaitant per la finestra, hem fet un vídeo amb la “Cançó de ses panades” cantada per en Biel Caragol, amb l’acompanyament de les seves dues filles Maria i Magdalena Mosca, i l’amo en Gori de sa Serra. Agraïm a tots els que ens heu enviat fotos el detall de compartir-les i a la família de Biel Caragol, especialment a la neta, Neus Bergas, la cessió del material per a confegir el vídeo.

“Cançó de ses panades”, versió de Biel Caragol.
Quintos de 1961-1981, acompanyats dels xeremiers Miquel Tugores i Pep Rotger.
Quintos cantant panades a les Cases Noves, a can Caragol.
Quintos de 1963-1983 acompanyats de Miquel Tugores, xeremies; Pep Ferriol, fabiol; Tomàs Salom, fabiol i tamborino.
Quintos de 1972-1992, retall d’Última Hora
Text del retall del diari Última Hora que parla de la sortida dels quintos de Sineu.
Quintos 1973-1993
Quintos 1977-1997
Quintos de 1979-1999
Quintos de 1979-1999, per Cap d’Any.
Quintos 1980-2000
Quintos 1984-2004
Quintos 1985-2005
Quintos 1985-2005
Quintos 1985-2005
Quintos 1985-2005
Quintos 1987-2007, el desembre de 2006 feren una capta pera una rifa.
Quintos 1991-2011
Quintos 1994-2014
Quintos 1994-2014
Quintos 1995-2015
Quintos 1995, l’any 2015 per Sant Antoni.
Toni Capsibo, qui es dedicava a captar per a l’hospici (aquí carregat amb beaces i paner). Tenia l’habilitat de saber fer la “Cançó de ses panades” sonant el fabiol amb el nas.

Sobre la festa de cantar panades podeu llegir un article publicat l’any passat: https://dingola.net/2019/04/22/sa-panada-mos-heu-de-dar/ i si de veres voleu saber-ne més, us recomanam el llibre Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua al tercer mil·lenni de Bàrbara Duran, editat l’any passat per Món de Llibres, guanyador del Premi Ciutat de Manacor 2019.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: