
Aquesta quintada que veis just suquí damunt és la dels nascuts l’any 2000, els quintos d’enguany. Avui, que és Dilluns de Segona Festa de Pasqua els tocava cantar panades. Un costum i festa de molts de pobles mallorquins, anomenat així a diversos pobles de Mallorca que enllaça amb altres actes amb protagonisme del cant popular català com les sales de Llevant i Migjorn de Mallorca, els Deixem lo dol menorquins, les caramelles eivissenques i principatines, la salpassa valenciana, etc. En concret, al Pla de Mallorca aquesta funció de cantar panades és reservada per als quintos de l’anyada corresponent.
Els Quintos del 2000, emperò ja és clar que no podran sortir a fer la volta per cantar panades (o captar panades, com per ventura deien originàriament), òbviament el BOE no recull aquesta festa com “activitat essencial” que la deixi fora de tot confinament. Clar que també fa molts d’anys que les panades cadascú es menja les seves i, si un cas, els quintos el que demanen és qualque dobler per a finançar-se les bauxes del seu any. I de cantar, la veritat, poc o gens. Això no obstant, en solidaritat amb ells i perquè no se’ns faci tan estrany el fet de no topar la tropa de nascuts l’any 2000 pels carrers i la manca de la característica contaminació acústica que els acompanya d’ençà de fa ja una bona partida d’anys (tocs de tambor, corns i bels), ahir vàrem fer una crida -aprofitant que qui més qui manco ara té més temps de rebostejar- perquè ens enviassin fotos de les quintades d’anys enrere el dia que sortiren a cantar panades (o si no tenien la foto d’aquell dia, una foto dels quintos durant qualque festa que haguessin celebrat). N’hem pogut fer una fotogaleria i, per si qualcú volgués cantar panades des del terrat o guaitant per la finestra, hem fet un vídeo amb la “Cançó de ses panades” cantada per en Biel Caragol, amb l’acompanyament de les seves dues filles Maria i Magdalena Mosca, i l’amo en Gori de sa Serra. Agraïm a tots els que ens heu enviat fotos el detall de compartir-les i a la família de Biel Caragol, especialment a la neta, Neus Bergas, la cessió del material per a confegir el vídeo.






















Sobre la festa de cantar panades podeu llegir un article publicat l’any passat: https://dingola.net/2019/04/22/sa-panada-mos-heu-de-dar/ i si de veres voleu saber-ne més, us recomanam el llibre Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua al tercer mil·lenni de Bàrbara Duran, editat l’any passat per Món de Llibres, guanyador del Premi Ciutat de Manacor 2019.