El Much de Felanitx vs. el Cosso de Sineu

Ahir va ser Sant Agustí, festa grossa de Felanitx. Això és ben cert, tant com que avui és dissabte, emperò la festa, com per tot, es va limitar a celebracions religioses i tradicionals de primera fila, allò conegut com patrimoni immaterial i immemorial, en resum el ball dels Cavallets. La festa no va ser com la coneixen els felanitxers des de fa dècades, amb les famoses verbenes i la més anomenada que coneguda festa de la penya El Cosso, celebrada entre que surt el sol i el migdia cada 28 d’agost (per més senyes i deixar clar que no ens referim al que organitzen els bars durant l’horabaixa i el vespre). Emperò la penya “taurina” no va voler quedar arraconada darrere el burladero per l’envestida de la pandèmia; així, la Indirectiva del Cosso va triar la fórmula virtual per a proclamar el pregó i qualque altre vídeo a fi de commemorar aquesta edició confinada. La Muchal Foundation sineuera va optar enguany també pel mateix canal a fi de no deixar els devots seguidors de lo Much de Reig fora res, tal com us vàrem explicar aquí https://dingola.net/2020/08/10/mucada-2020-aquests-son-tots-els-videos-de-la-primera-mucada-virtual/.

La penya El Cosso surt de gresca per Sant Agustí des de 1983 i per això és considerada la neofesta o festa d’origen contemporani (festa, al cap i a la fi) més antiga de totes. Els organitzadors de la Mucada no han negat mai que és un dels seus majors referents i així es manifesta davant qualsevol que conegui un poc les essències cosseres. Molts hi reconeixen paral·lelismes en trets com el dosser o pal·li amb que acompanyen els seus tòtems (la quica embalsamada o lo Much de Reig), el pregó sempre àcid per alguns o reivindicatiu, etc. Unes convergències d’estil que El Cosso ha descrit amb la frase que aparegué fa uns anys en un cartell (conservat per la Muchal Foundation com a relíquia pagana) que deia “ES DES MUCH MOS COPIEN”.

Fruit també d’aquesta història d’amor i tírria dels cosseros i els mucaires fou fa dos anys un vídeo en què la mateixa Muca anunciava que faria el mític pregó del Cosso. Fou l’any que diferents personatges com en Tomeu Penya o en Miquel Montoro anunciaven també amb el corresponent vídeo que havien estat elegits com a pregoners del Cosso 2018 (cosa que no us era més que un joc per a despistar el personal, tàctica habitual entorn a tot el que organitza la penya).

Dins aquesta “Guerra Freda” o escalfament global de parides i còpies ahir la penya felanitxera volgué afegir un nou capítol. El vídeo emès durant el matí que oferiren en rigorós diferit als seus seguidors va estar encapçalat pel hashtag o etiqueta #esMuchPut.

També, durant el vídeo, hi poden veure un “infiltrat” amb la camiseta del Much que va a “robar” idees al crit d’ “on teniu sa puta gallina?“.

El podeu veure aquí:

Just quan ha acabat el programa especial Cosso 2020 el compte de Twitter de lo Much de Reig publicava aquest missatge emmetzinat alhora que fent alabances de la veterana penya:

esMuchPut, fa olor de @elcosso1984. Gràcies per deixar que vos copiem cada any. Tot d’una en poder, més i millor #ViscaSantAgustí #ViscaSineu #saQuicaRosa

Al qual aviat va respondre el compte del Cosso, amb afinada ironia:

Són tan aguts que lo de sa querella per plagi ho deixarem anar ♥️

No varen ser aquests només els únics esquitxos sineuers que tengué el vídeo. Si el mirau podreu veure l’actuació d’en Miquel Tugores Monara, veterà xeremier de la festa dels felanitxers i veterà dels organitzadors de la Mucada. A més, el tros dedicat als xeremiers va ser gravat a la piscina de Sineu i molts reconeixereu la veu del Cámara-Wei que tant ens ha entretengut durant el confinament.

Definitivament, un Cosso 2020 a Felanitx mirant de cap a Sineu.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: