Marga Prohens i Tomeu Mulet es desmarquen de Pablo Casado sobre el mallorquí

Gent per Sineu (GxS) va interpel·lar despús-ahir en el Ple a l’actual equip de govern (PP-C’s) pel que fa a les declaracions que va fer el president del PP Pablo Casado el passat dissabte a Palma, en el marc de l’elecció de Marga Prohens com a cap del partit a les Illes Balears.

Dissabte passat, Casado –que no va poder demostrar mai els seus títols universitaris i hipotètics màsters–, va voler fer de filòleg i digué que a les Illes Balears es parlen devers cinc idiomes diferents, i que la llengua dels sineuers no és la mateixa que la dels lleidatans, per exemple. Evidentment no s’ho creu ni ell: ell mateix no xerra el mateix castellà que el d’un company seu de partit, d’una altra regió, i no per això són idiomes diferents. Les declaracions aixecaren una polseguera estrident a les xarxes socials i als mitjans de comunicació balears, i fins i tot Prohens va desmentir al seu cap estatal, dilluns matí a IB3 Ràdio, per les seves declaracions sobre el mallorquí (català). Prohens –que va estudiar a la Pompeu Fabra de Barcelona– va dir que l’estatut d’autonomia de les Illes Balears era clar pel que fa a la unitat de la llengua, tot i que també ressaltava el respecte a les modalitats insulars. També la Universitat de les Illes Balears, l’IEC, i nombroses altres institucions científiques s’han manifestat al respecte durant aquests dies, així com tots els partits amb representació parlamentària excepte VOX. El PP de Sineu també es va desentendre de les declaracions del líder del seu partit al·legant que dins una mateixa formació hi poden convergir diversos punts de vista.

Cal recordar que cap partit més que VOX és partidari dels postulats que va defensar Casado, i si Prohens vol tenir opcions de governar, ho haurà de fer només tenint en compte aquest partit d’extrema dreta. El PI ja ha dit que així, nai. Per tant, li queda un bon berenar a Prohens si vol ser presidenta: qui l’estorbarà més serà el propi Casado.

Posicionar-se en contra de la nostra llengua, i cercar polèmiques on no n’hi ha, va suposar la caiguda més estrepitosa de la història del PP balear. Són molts dins el PP els que encara recorden la desfeta que va provocar José Ramón Bauzà, aconseguint treure 100.000 mallorquins als carrers de Palma.  

Òbviament l’Obra Cultural Balear sempre estarà a l’aguait vigilant qualsevol agressió a la llengua dels sineuers.

M.P.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: