Denuncien la desaparició de dues grans milanes a la zona del poliesportiu de Son Magí

Personal del poliesportiu de Sineu ha denunciat avui a DíNGOLA la desaparició d’una parella de milanes que feia més dos anys que vivia a la zona.

Els rapinyaires –pertanyents a una de les espècies més majestuoses de les que habiten el Pla de Mallorca– ja eren part de l’estampa habitual del cel de damunt les pistes, i eren tan confiats que, fins i tot, mentre tenien lloc els entrenaments de tennis, baixaven a baixa altura –amb els seus imponents 1’5 metres d’envergadura– i realitzaven els seus habituals vols acrobàtics davant l’atònita mirada dels alumnes: «les nines i nins que participaven en les classes de tennis –explica a DíNGOLA el personal de l’escola de tennis– quedaven ‘alucinats’ i fins i tot s’aturaven de jugar per mirar-les, amb la boca oberta».

El personal diu que «les milanes possiblement han estat enverinades o han menjat animals enverinats». Les sospites venen del fet que també han desaparegut tres moixos senats, fa una setmana, i un ca va resultar igualment enverinat. Casualment, dos dies després ja no es veieren pus els rapinyaires en el cel del poliesportiu.

El personal ha demanat que s’agafi seriosament el tema del verí, que mata molts animals de manera molt cruel, agonitzant. Des de DíNGOLA volem recordar que posar verí indiscriminadament i sense autorització administrativa està penat per la llei. També cal informar que les sancions per matar una milana poden superar els 12.000€, i aquesta sanció ja s’ha aplicat diverses ocasions durant els anys passats en diverses finques de Mallorca: vedat de son Termes –a Bunyola–, vedat de Llucamet –a Llucmajor–, etc.

La coa en forma de forquilla fa les milanes inconfusibles. Solen anar en parelles, com ara aquestes dues en el Puig de son Bou (devora les mines de Sineu), l’abril passat. [foto: Miquel Puiggròs]

La situació de la milana

La milana reial o pollera (Milvus milvus) és un majestuós rapinyaire que pot arribar als 166 cm d’envergadura, inconfusible per la seva coa en forma de forquilla, i les grans taques blanques a davall les ales, que contrasten amb el seu color marró general. Caça petits mamífers, com ara conillets petits, llebres joves, rates i ratolins, i també s’alimenta d’ocells i invertebrats, i de carronya. És habitual veure-la volant baix, devora la seva parella.

A Sineu és habitual que volin no només per la zona del poliesportiu, Binitaref, xampinyonera i sa Casa Baixa, sinó també per devora l’estació, l’antiga oficina de correus, el polígon, son Julià i l’ermita.

La població de la milana a les Illes Balears ha superat el risc d’extinció a la que estava sotmesa i actualment la seva població s’ha recuperat i estabilitzat fins a nivells que situen l’espècie fora d’aquest risc. Fa 15 anys a les Illes només vivien 20 parelles d’aquest ocell i actualment, segons el Llibre Vermell dels Vertebrats de les Illes Balears –en la seva edició del 2021, presentat fa unes setmanes– se n’han comptabilitzades 200. Així en 15 anys la població de la milana a les Illes Balears s’ha multiplicat per deu.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: