Demà s’ha de saber el desenllaç de la petició d’extradició de Valtònyc per part d’Espanya

Aquest és el text d’un post a Facebook, d’ahir, quan una persona exiliada s’acomiadava de part de la seva família sineuera, a un aeroport belga:

«M’ha tocat deixar un cop més un bocinet de cor a la terminal de sortides, amb el gust agredolç d’haver de dir adéu després de passar uns dies increïbles. Demà hi ha judici però veig la seva felicitat per veure’m lliure, dempeus i ferm, llavors és aquí és quan sé que ja fa molta estona que els hem guanyat. “Si ets neutral en situacions d’injustícia, has triat el bàndol de l’opressor.»

Josep Valtònyc

Demà s’ha de saber el desenllaç de la situació del cantant sineuer Josep Miquel Arenas Valtònyc, exiliat a Bèlgica. El passat 23 de novembre, el cantant tenia vista amb la cort de Justícia de Gant (Flandes) instada per les ordres de detenció i lliurament dictades des d’Espanya que el persegueixen per delicte d’amenaces, insults a la Corona espanyola i apologia del terrorisme. La resolució del tribunal es determinà que seria feta pública dia 28 de desembre, amb la qual cosa Valtònyc sabrà, a la fi, si ha de ser extradit o no.

Aquests són les claus del cas :

Qui “ha guanyat”, fins ara? Fins ara Valtònyc. Pareix que els dos darrers delictes tenen, a Bèlgica, poc recorregut, especialment d’ençà que fa uns mesos, i arran precisament del Cas Valtònyc, ja no hi ha cap causa penal per a actes d’expressió i opinió en contra de la Corona belga.

La Corona està sobreprotegida. Així es desprèn de la resolució que va donar la justícia belga l’octubre passat. El Tribunal Constitucional de Bèlgica va declarar contrària a la llibertat d’expressió una llei del 1847 encara vigent, que preveia penes de presó per injúries a la corona.

Victòria històrica. Aquesta de l’octubre va ser una victòria històrica, en tant que serà curiós que el nom de Valtònyc circuli a partir d’ara en les facultats de dret de les universitats belgues, com la persona que va esbucar la llei del 1847.

Un dels delictes sí que pot tenir recorregut. I aquest no té res a veure amb cap qüestió política. Els experts sostenen que el delicte d’amenaces sí que podria ser considerat. El fet que “només es tracti de cançons” no pot ser tengut en compte, en tant que si fos així, també hauríem de titllar de la mateixa manera les amenaces de l’extrema dreta.

La pena a Bèlgica. Els advocats de Valtònyc han dit que, en cas que la resolució de demà sigui desfavorable al cantant, demanaran que la pena es pugui complir a una presó belga.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: