L’embull de les ratlles del vial és a posta: és un estudi de la UIB sobre la capacitat de resposta del conductor

Fa un temps DíNGOLA posava de manifest la queixa de molts conductors respecte al trencaclosques de retxes de senyalització que hi ha en el vial de circumval·lació, en concret en el carrer de Llevant (això és, el bocí de vial que va des de la Placeta dels Donants de Sang fins a la carretera del cementiri).

La setmana passada es va saber que correspon a una investigació realitzada pel Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació, de la Universitat de les Illes Balears (UIB), en col·laboració amb l’STEI i l’Ajuntament de Sineu.

Fa uns mesos el sindicat STEI estava molt preocupat pel perill que suposava l’embull de les marques vials (algunes mig esborrades, de manera que un no sap quines són les correctes), en tant que bastants mestres i professors de fora poble passen per aquest bocí de vial cada dia, per anar a fer feina al CEIP Rodamilans o a l’IES Sineu. Bastants d’aquests mestres són afiliats a l’STEI. El sindicat ho va fer saber a l’Ajuntament de Sineu, interposant queixa formal, i quan l’entitat municipal es va decidir de pintar bé les ratlles correctes i esborrar les que no hi toquen ser, va sortir la UIB en escena, i per sorpresa de tots va proposar fer un estudi sobre els mecanismes psicològics involucrats en l’acte de presa de decisió per part del conductor (de quina retxa m’he de fiar?) i l’aprenentatge assaig-error (quan agaf com a referent la retxa de més a la dreta rep més pitades i escolt més frenades i ‘mecagons’ que quan agaf la de l’esquerra, i per tant dedueixo que la de la dreta no és la correcta; o a la inversa). Tant l’STEI com l’Ajuntament varen veure bé fer aquest estudi i el fet de col·laborar en una investigació de la màxima autoritat científica i acadèmica de les Illes.

L’estudi, segons el batle Tomeu Mulet, pot durar encara un any més. Cada dimarts, tres especialistes del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació venen a Sineu amb uns aparells a posta, per agafar les dades de camp que després seran analitzades a la Facultat.

El risc d’accident

DíNGOLA ha demanat al batle Mulet sobre l’assumpte. És obvi que és una bona notícia que la UIB col·labori amb l’Ajuntament, però clar, s’ha de tenir en compte que hi ha un risc. Mulet ha informat que «òbviament hem xerrat amb experts d’altres departaments de la UIB, especialistes en gestió de riscs, i ens han dit que un accident aquí, és a dir, una fregada entre dos cotxes, seria lleu perquè els cotxes no van massa aviat». El batle diu que «hem acceptat assumir el risc». De tota manera, han subscrit una assegurança amb MAPFRE que cobriria totes les despeses, en cas d’accident greu. Aquesta va ser, de fet, una de les peticions de l’STEI per entrar en el conveni: «no volem cap desgracia, i me fio del que diuen els especialistes, que una paparra no seria greu perquè els cotxes no van massa aviat» va dir Miquel Gelabert –secretari general del sindicat–.

La foto viral

Es va filtrar als mitjans de comunicació una foto de converses de Gelabert –per cert, sineuer, exlíder polític i col·laborador de l’àrea d’esports d’aquest mitjà– amb alguns membres de la plana major del sector educatiu del PP. Tot d’una es va fer broma de si Fuli havia fitxat pel PP. Òbviament no s’ho creia ningú. La foto és d’una reunió entre Gelabert i el PP, perquè de fet les converses no es duien a terme amb Mulet, sinó amb alts càrrecs del partit –primera, perquè Mulet s’havia sotmès a una operació quirúrgica feia poc i no estava per reunions, i segona, perquè el PP troba que és una molt bona cosa implicar-se en aquests estudis, i per tant a les reunions hi envia directament la plana major–.

Mulet desmenteix rumors

Tomeu Mulet va dir que havia sentit algú que deia que les retxes no es pintarien perquè «el vial és del Consell, no de l’Ajuntament». És a dir, que n’hi havia que deien que ho arreglàs el «govern de rojos, catalufos, hippy-pijos i eco-burgesos» que ara mana al Consell de Mallorca. El batle tot d’una ho va desmentir: «noltros som moderats, estem centrats, i feim feina per a tothom, ens és igual que comanda al Consell» i va afegir que «prova d’això, fa uns mesos instal·larem miralls per millorar la visualització quan surts d’alguns carrers cap al vial».

[update 29/12/21: aquesta va ser la innocentada de Díngola d’enguany]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: