Any Pons Frau (III). La pintura del retaule de sant Francesc de Sales del convent

Josep Pons i Frau fou un congregant actiu des de la fundació de la Congregació Mariana de Sineu (1899) fins al moment que prengué matrimoni el febrer de 1912. Aquesta associació de clergues i joves laics, que es reunien, sota l’advocació religiosa de la Immaculada i de sant Lluís Gonzaga, per a exercicis de pietat i amb finalitats apostòliques tengué la seu a l’església de Sant Francesc de Paula de l’antic convent de Mínims.
Pons mantengué un estret vincle d’amistat amb Mn. Arnau Ramis i Vanrell Don Arnauet (Sineu, 1876-1934), director de la Congregació Mariana i Custos de l’església del Convent entre 1906 i 1917. Aquest, entre altres millores al temple, promogué la reforma de la capella del beat Nicolau de Longobardi i el seu canvi d’advocació al Cor de Jesús (ROTGER, 1918: 102), i la restauració de la capella de sant Francesc de Sales (ROTGER, 1918: 114), ambdues el 1908. Quant a la primera, al fris del retaule hi apareix l’escut de la família Pons, la benedicció de la capella i de la nova imatge fou apadrinada per la germana del pintor, Magdalena (Sineu, 1879-Palma, 1958), el germà Bartomeu (Sineu, 1876-1952) a més de congregant era el secretari del patronat del Sagrat Cor (CARBONELL; MARTÍNEZ, 2010: 105), i el conco Bartomeu Pons i Garau (Sineu, 1857-1929) era un dels protectors del l’església del Convent (ROTGER, 1918: 71); és plausible pensar que la família Pons sufragà bona part de la reforma.
Pel que fa a la segona, la quarta capella de la part de l’epístola, d’ençà del 1814 contenia un retaule dedicat a Sant Francesc de Sales, un sant molt venerat pels Mínims. Francesc de Sales va ser Bisbe de Ginebra i és considerat doctor de l’Església, però els mínims el valoraven sobretot per haver format part de la Tercera Orde, és a dir, perquè era un model de vida espiritual per a laics i preveres seculars. La pintura central del retaule va desaparèixer en una data indeterminada i va ser substituïda per una pintura encarregada a Pons Frau que representa l’escena en la que San Francisco de Sales entrega La Regla á ses il·lustres fundadores de la Visitació (Sinium, Any IV, núm. 51. Sineu, 31 de maig de 1908. “Civicas al volar de se ploma” Pàg. 95). D’aquesta obra se’n conserva un estudi preliminar, també de 1908, que segons el professor Joan Carles Oliver i Torelló repeteix els esquemes formals basats en la composició devuitesca de Francisco Bayeu y Subías (Saragossa, 1743-Madrid, 1795), en el seu quadre homònim ubicat en el Museo del Prado i popularitzat per nombrosos gravats posteriors.

Estat actual de la capella de Sant Francesc de Sales


La tela de Sant Francesc de Sales, fins fa uns vint-i-cinc anys, estava al seu emplaçament original, arran del seu mal estat de conservació a instàncies del Patronat de Confraries de Sineu es va encarregar la restauració de la mateixa i es va retirar de la capella. Aquesta tasca no s’arribà a realitzar per falta de finançament i, actualment, el llenç es troba emmagatzemat en un taller particular.

Estudi preliminar de Sant Francesc de Sales entrega la Regla a les il·lustres fundadores de l’Orde de la Visitació (Col·lecció de la família Ferriol-Pons)

BIBLIOGRAFIA
ROTGER NIELL, Joan (1919) Crònica de la Congregació Mariana de Sineu. Palma: Estampa l’Esperança.
CARBONELL BUADES, Marià; MARTÍNEZ OLIVER, Bartomeu (2010) El convent de mínims de Sineu. Sineu: Ajuntament de Sineu; Portal Forà ed.

[Text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: