Gent per Sineu vol que Pedro Sánchez torni a la legalitat internacional

Gent per Sineu (GxS) considera que el govern de l’Estat –presidit per Pedro Sánchez– s’equivoca amb les darreres decisions preses respecte a la situació del conflicte entre Marroc i el poble Sahrauí. GxS presentarà una moció en el Ple en la que demanarà que l’Ajuntament exigeixi al govern espanyol que rectifiqui els acords assolits recentment amb el regne de Marroc, i pels quals abandona el posicionament històric que havia tengut fins ara a favor d’un referèndum d’autodeterminació del Sàhara. GxS demanarà en aquesta moció que Espanyi torni cap a la legalitat internacional. I és que el referèndum del Sàhara és reconegut per l’Organització de les Nacions Unides.

El Sàhara Occidental (o Sàhara Espanyol) era una colònia espanyola. El 1973 es va crear el Front Polisario, que comença la lluita armada contra Espanya. El 1975 la Marxa Verda (com s’anomena la invasió marroquina del Sàhara, recolzada pels Estats Units) va traspassar la frontera internacionalment reconeguda entre els dos països. Aleshores s’hi va establir una administració temporal tripartida constituïda per Espanya, el Marroc i Mauritània, país aquest darrer que el 1979 renuncià als seus territoris. També Espanya el 1976 havia abandonat el Sàhara. Espanya i Mauritània deixaren idò el Sàhara a mercè del Marroc. El 1991 el Marroc i el Front Polisario van signar un alto el foc, tutoritzat per l’ONU, que va establir una Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental, referèndum que dins ara no s’ha fet. Fa uns dies el president del govern espanyol Pedro Sánchez va fer un gir en el seu discurs sobre el Sàhara, posicionant-se a favor de la via marroquina –que contempla el Sàhara Occidental com a territori del Marroc–.

El govern de Francina Armengol i altres estaments en mans del PSOE s’han posicionat contra el gir de Sánchez, i sostenen que, en aquest assumpte, s’ha de mantenir la mateixa postura que fins ara.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. gabriel mora caldentey

    a mi tambien me gustaria que muchos de los que estan o han estado en poltica en este pueblo o en la comunidad autonoma, se quitaran la mascara y volvieran al sitio que les corresponde por historia y no mas demagogia, que no han sabido administrar su pueblo y quiere reprochar a un gobierno lo que hace a nivel internacional, limpiemos primero nuestra casa antes de exigir a nuestro vecino que limpie la suya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: