Panades, quintos i cançons

Enguany no hi haurà cap trava vírica perquè els qui són quintos, de la quintana de 2002, surtin a cantar panades el Dilluns de Pasqua, com han fet generacions de sineuers d’ençà que durant el segle XIX l’exèrcit espanyol reclutava joves, especialment els que no es podien permetre el luxe d’escapar-se’n mitjançant un pagament, per a les desastroses guerres que feren mancabar -mai de tot- les ínfules colonials que sempre ha tengut l’estat.

Hem de pensar, si no hi ha res de nou, que els Quintos 2022 prendran el carrer amb la seva característica disbauxa matinera cantant o més ben dit captant per a finançar-se qualque gresca. Fa molts d’anys (possiblement fins als anys 70 del segle passat) els quintos eren reconeguts per les cançons i, sobretot, per la tonada que repetien de la “Cançó de les panades”, ben segur ja només ben conservada en la memòria dels que s’acosten a, o sobrepassen la cinquantena. D’aquí que en aquesta eixida del dia de Segona Festa de Pasqua, dels joves que han fet o faran la vintena dins l’any corrent, la coneguem amb el nom genèric de cantar panades. No deixam per verda la nostra quimera de tornar a sentir literalment cantar panades, com va passar l’any 2020 però de manera virtual, i a fi que la inspiració o certa persuasió faci efecte, tornam a penjar el vídeo de la inigualable versió del cantador Biel Caragol i la versió que en feren els Quintos 2000. Salut i que surtin bones (panades i cançons)!

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: