I al tercer any, ressuscitaren. Sineu torna a celebrar la Setmana Santa com sempre.

Han passat dos anys i les confraries, Parròquia i Patronat han hagut de malavejar fins enguany per adaptar les celebracions de Setmana Santa dins els paràmetres que les autoritats sanitàries han establert. Enguany, a la vora del dia que han establert per a retirar l’ús generalitzat de màscares de protecció, que serà dia 20, les festes a Sineu han arribat amb un ambient que ja podem definir com de normalitat, gairebé com si res fos estat. Entre el públic i participants a les processons la sensació de seguretat ha estat ben palpable, altra cosa és la situació real del contagi que encara és ben viu. Entre el públic i en els moments d’aglomeració, poca màscara de protecció respiratòria, si no comptam els caperons de les cuculles. S’han conegut bé les ganes de sortir d’una situació, encara no rematada ni prop fer-s’hi, que havia fet recular per complet qualsevol acte festiu de tot el poble. Un altre fet curiós ha estat que la gran majoria de cuculles repartien llepolies embolicades (caramels, xups, sugus…), en lloc de confits. Fora que hi hagués una prohibició taxativa sobre el tema dels dolços, la por o les manies han fet prendre aquesta “mesura preventiva”, encara que d’eficàcia poc provada, a molts de participants que han volgut reprendre la tradició al 100%.

Imatge del cartell i programa de la Setmana Santa, obra de Ricardo Gago.

Les de Pasqua hauran estat un sondatge de com seran les festes que vendran, si la cosa no es desbarata. És ben clar que la gent té ganes de recuperar les celebracions populars, grans trobades familiars i sortir al carrer fora passar pena de malalties. Encara que estan sotmeses a qualsevol variació de les dades d’hospitalitzacions, variants i alertes sanitàries, les festes tornen a lloc inevitablement en el punt que les deixàrem.

L’esforç del Patronat de Confraries i de l’Ajuntament, a més del reinici de les celebracions, també s’ha centrat en la promoció dels actes més representatius, sobretot de la processó de Divendres Sant. Lluny dels “anys de glòria” que tengué la processó llavors més concorreguda de la Part Forana, enguany no ha mancabat el públic comparat amb els darrers anys. Un públic ara més divers entre locals, externs i estrangers que amb hostatge a Sineu o a pobles dels voltants que hauran trobat el toc d’exotisme cercat en aquesta casta de celebració.

Les quintades de 2021 i 2022 juntes, seguint aquesta estela de la recuperació de la normalitat, com qui no pot esperar pus, sortiren ahir, Dissabte de Pasqua, a cantar panades, cosa habitualment a Sineu celebrada el dia de Segona Festa. Després de les innocentades és la seva segona sortida i ara ja tenen la mirada centrada cap a l’organització, dia 30 d’abril, de la festa que anomenen “Tardeo Pre Fira” el dissabte de la Fira de Maig.

Avui, dia de Pasqua, ha estat dia de doble ressurrecció, de Jesús i de la festa de l’Encontrada (dit s’enqüentro, en un exemple de castellà dialectal del Pla de Mallorca mai reivindicat pels habituals missers caques del secessionisme lingüístic). Les imatges i les sensacions, doncs, poc o gens han trencat amb les de 2019. Tambors, cornetes, tres botets, ofici… I traca final amb frit de freixura, rubiols, crespells i taules, de nou, plenes de gent i de plats que per molts d’anys puguem tenir presents fora entrebancs.

El millor frit de freixura del món, el de Sineu i en concret, per cadascú el de ca seva.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: