Any Pons Frau (IV). Un dels darrers sineuers vestits a l’ampla

Josep Pons Frau, cap a 1935, realitzà a instàncies del seu amic coral Joan Rotger i Niell Querol (Sineu, 1885-1961) els dibuixos que il·lustren el llibre Orígens de Sineu (1939): Talayot de Son Creixell, Talayot de So’n Pere, Talayot de la Torre de Montornes, Talayot de So’n Vanrell, Bronzo trobat a So’n Ferragut, Colcant a la pollensina, Assegut a la guitzoneta i Vestit a l’ampla.

Il·lustració de vestit a l’ampla

Gràcies a una hipòtesi plantejada per Rotger a l’esmentada publicació sobre l’origen “moro” de “portar calçons a l’ampla o baldragues”, avui inversemblant, sabem que un dels darrers vestits a l’ampla sineuer fou l’amo de la possessió de la Torre de Montornès, en Bartomeu Munar i Oliver (Sineu, 1805-1868). Bartomeu Munar forma part d’una saga d’arrendadors d’aquesta possessió de la part meridional del municipi, el seu fill Perico Munar i Gil, i el seu net Perico Munar i Horrach continuaren al capdavant de l’esmentada explotació agrícola.

Pons Frau en la sèrie de fotografies d’escenes i les escenificacions de la vida quotidiana, tan comunes a la seva obra, captà dues imatges en aquesta possessió. Una a la cuina de les cases on hi compareixen retratades la madona, Joana Maria Jaume i Bergas de s’Hort (Sineu, 1869-1947), esposa de Perico Munar i Horrach, i la seva filla Magdalena Munar i Jaume de sa Torre de Montornès (Sineu, 1904-1990) llescant sopes al costat de la llar

Cuina de la Torre de Montornès

I una altra del porxo de la bugada on hi trobam les germanes Magdalena i Joanaina Munar i Jaume de sa Torre de Montornès (Sineu, 1902-1987), en Perico Munar i Jaume de Son Pere (Sineu, 1899-1980), na Catalina Conilla i un missatge no identificat, realitzant les tasques pròpies de la neteja de la roba.

Porxo de la bugada de la Torre de Montornès

[text de Joan Vanrell]

BIBLIOGRAFIA

ROTGER i NIELL, Joan (1939) Orígens de Sineu: conferència llegida a la Sala Gacias a un dels actes amb que la Congregació Mariana contribuí a les solemnitats extraordinàries de l’any 1938 a honra de Sant Marc evangelista, patró de la vila. Palma: Impremta Mn. Alcover. Pàg. 38.

INFORMADORES:

Francisca Niell i Munar de sa Torre de Montornès (Sineu, 1933) 

Joana Niell i Munar de Sa Torre de Montornès (Sineu, 1938) 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: