Medi Ambient atura l’obertura d’una nova fàbrica d’asfalt dins Sineu

Ahir el Govern va fer públic el report desfavorable de la Comissió Balear de Medi Ambient sobre la planta asfàltica de la gravera de Son Tell.

L’empresa que actualment explota les graveres de Son Tell i Cas Saboners, Cantera Sineu SL, havia projectat la posada en funcionament d’una fàbrica d’asfalt dins la gravera de Son Tell, situada entre el puig de Sant Onofre i la carretera vella de Petra. L’estudi d’impacte ambiental del projecte ha passat recentment per la Comissió Balear de Medi Ambient, per mor que es tracta de d’una activitat industrial dins terreny rústic. El massís de Sant Onofre i la part dins el terme de Sineu (puig d’en Carnisser) és classificada com a àrea natural d’especial interès (ANEI), cosa que fa que sigui una zona d’alt valor natural afectada per una activitat industrial molt agressiva; no debades, la gravera de Cas Saboners va haver de romandre paralitzada entre 2018 i 2019 per ordre de la mateixa Comissió Balear de Medi Ambient quan detectaren que l’explotació havia entrat dins la zona de protecció ANEI.

Fa un any i mig, Díngola s’havia fet ressò d’una notícia publicada per Diario de Mallorca, en què s’anunciava la fusió de les dues graveres “Son Tey” i “Cas Saboners”. La intenció de l’empresa era de tomar el talús que actualment separa les dues àrees de l’explotació, cosa que ha estat informada favorablement, i llavors muntar una planta de producció d’asfalt. En el cas d’haver permès la implantació de la planta asfàltica, hauria estat la segona del terme de Sineu perquè ja n’hi ha una a la gravera de Son Corb, explotada per l’empresa Matías Arrom Bibiloni (MAB); una planta que no va quedar exempta de polèmica i que va tenir l’oposició dels ajuntaments de Petra i de Sineu (durant la legislatura de pacte PP i Convergència per les Illes).

Vista aèria de les dues graveres. La de més avall, Cas Saboners, amb una entrada encara existent dins la zona ANEI, i la de més amunt, “Son Tey”, on feien comptes construir la fàbrica d’asfalt.

El projecte d’instal·lació de la planta d’aglomerat asfàltic dins la pedreda de Son Tell ha obtengut la declaració d’impacte ambiental desfavorable perquè produiria “impactes adversos significatius”. Per exemple, els tècnics de la Comissió consideren que l’impacte paisatgístic s’incrementaria amb la planta asfàltica, que seria ben visible des de la zona ANEI del puig de Sant Onofre; especialment els seus elements verticals -un fumeral de 22 metres, una torre de mescla de 18.5 m i el sistema d’emmagatzematge de 15 m- visibles també des de la carretera vella de Petra i des de les vies de tren Palma-Manacor. Així mateix veuen incompatible la instal·lació amb l’ANEI i la zona d’alt risc d’incendi amb què està qualificada tota la garriga. Un dels punts de la resolució que més crida l’atenció és el que recorda que l’Ajuntament de Sineu va informar, dins l’any passat, que l’activitat de la gravera no disposa de llicència d’activitat, cosa que s’hi fa constar “a l’efecte que es prenguin les mesures escaients”.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: