Tot a punt per a Cap d’Any? Sabeu d’on ve això del raïm?

Ja teniu comanada la taula al restaurant per avui vespre? Ja heu parat la taula a ca vostra, a la caseta, a la cotxeria…? Tot a punt? Ja teniu el raïm? O ses *uvas?

Nadal i els Reis són festes molt marcades per tradicions antiquíssimes i, fins i tot, com bé expliquen reportatges com el del nostre company Toni Janer a la darrera Díngola de paper, encara s’hi mantén qualque ritu fòssil precristià. Però i la festa de Cap d’Any? Que no és tradicional? Bé, sense entrar en dogmatismes, ja és tota una tradició que molts de mallorquins ens mudem, sopem del més bo i millor del rebost, i a les dotze a cop de campana del cloquer local o del televisat ens arriem dotze grans de raïm, amb gran risc de fer mala via. Ja passats més de cent anys que es va iniciar aquesta particular forma de traspassar d’any, podem considerar-la una tradició amb arrels ben madrilenyes… Doncs va ser a Madrid on va arribar, l’any 1909, un excedent de la collita de raïm d’aquella anyada, enviada per un grup viticultors valencians, que miraren de donar sortida a l’excés de producció. Sembla que el poble madrileny va rebre de bon grat aquella imaginativa ingesta de fruita. Ja feia anys que entre les classes benestants de la capital espanyola s’havia estès el costum d’acompanyar el xampany amb raïm, fruita fora temps que, tot sigui dit, llavors no estava a l’abast de totes les butxaques. Els madrilenys més humils sembla que es prengueren la festa com un escarni als senyors més acomodats que es podien pagar aquell petit luxe i, per sentir bé les campanades del rellotge de la Reial Casa de Correus, acudien a menjar-se’l a la plaça de la televisiva Puerta del Sol, lloc que haurà esdevingut en el segle XXI símbol de la protesta contra les classes dominants, la casta, com s’usa dir-ne ara per allà.

I un poble tan festós com el nostre no té celebracions tradicionals aquest dia? Si consultam el Costumari Català de Joan Amades –que recull els actes festius, tradicions vives i costums de tots els Països Catalans- no trobarem res que faci referència a la forma que els nostres ancestres celebraven el moment precís del canvi d’any (pensem que l’obra data de 1952), emperò sí que podem extreure qualque costum entorn al dia de Sant Silvestre i Santa Coloma (31 de desembre, dissabte de Cap d’Any i Nit de Cap d’Any) i a dia primer de gener, antigament anomenat Ninou i ara anomenat Cap d’Any. El personatge que protagonitza el dia d’avui a molts de pobles i ciutats catalanes és l’home dels nassos. Aquest nassut individu respon a la contarella sobre un home que té tants de nassos com dies li falten a l’any per acabar-se i s’anima als infants a cercar-lo fins que el trobin, just el dia que només n’hi manca un, de nas. Palma és l’única ciutat de les Balears on ha arribat aquest abusiu joc i, justament, s’aprofitava la Festa de l’Estendard per fer creure als petecos que a la plaça de Cort s’exposava i, fins i tot, s’hi afusellava l’home dels nassos palmesà. Car, tal extravagant personatge s’identificava amb la imatge del rei En Jaume que es penja encara avui al frontis de l’Ajuntament. Durant la solemnitat de l’Estendard la quadrilla de soldats que fins fa pocs anys era a l’acte, a mode d’homenatge al monarca, disparava tres salves d’honor apuntant cap amunt, com si fossin –en la visió de les estorades criatures- el batalló que executava la pena capital del regi nassut.

Sigui com sigui, i a Sineu ho sabem bé, l’important de les festes és que siguin populars, gens postisses i que la majoria s’hi aboquin per formar part de l’experiència col·lectiva que suposa celebrar junts un fet o una data assenyalada. Així que amb raïm o amb nassos, des de Díngola us enviam els molts d’anys i que el 2016 estigui carregat de bones notícies!

Imatge de la Festa de l'Estendard l'any 1969, amb l'"home dels nassos" de Palma a la façana de Cort i els militars en primer terme. Font: Viquipèdia

Imatge de la Festa de l’Estendard l’any 1969, amb l'”home dels nassos” de Palma a la façana de Cort i els militars en primer terme. Font: Viquipèdia

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: