Més gastronomia carnavalesca: la greixonera de cotnes

La gastronomia és un dels principals trets característics del període carnavalesc i del quaresmal. L’un per l’excés en el menjar greixós i proteic –coca i ensaïmada de tallades, greixonera de brossat, greixonera de cotnes, guiat de potons, cassola, fava palada amb porquim-, i l’altre per la privació, el dejuni i el consum basat en verdures, peix, llegums i fruita.

Abans d’arribar al període de la Quaresma s’ha de consumir tot allò que no es podrà conservar fins a Pasqua, per tant les elaboracions d’aquests dies tenen com a producte estrella tot aquell derivat del porc.

La greixonera de porc és un dels plats per excel·lència dels darrers dies i no sol faltar a les nostres cases. Per a l’elaboració necessitam (per vuit persones):

4 peus de porc

600 gr de carota de porc

200 gr de llengua

2 galtes de porc

6 ous

200 ml de llet

sal

pebre bo

4 alls

2 fulles de llorer

moraduix fresc

un pessic de galleta picada

CIMG6700

Preparació:

Eliminau les cerres que hi pugui haver als peus i la carota cremant-los. Posau-los dins l’olla conjuntament amb la llengua i les galtes; tapau-los d’aigua freda. Afegiu-hi sal i posau l’olla al foc. Han de coure aproximadament 1 hora i ½. Comprovau-ho punxant un tros amb un escuradents. Ha de travessar els peus fàcilment. Si encara són un poc durs, coeu-los 15 minuts més.

En ser cuit, retirau l’olla del foc, destapau-la i deixau-los refredar dins la mateixa aigua de bullir. Quan sigui fred (aquí ve la part més laboriosa), eliminau els ossos i tallau-los a dauets molt petits. Afegiu-hi sal, els ous batuts, la llet, les espècies, els alls tallats petits, les fulles de llorer i el moraduix picat. Comprovau el punt de sal.

Enceneu el forn a 200º. Abocau la preparació anterior dins la geixonera i escampau un poc de galleta picada per damunt.

En ser calent el forn, enfornau la greixonera i coeu-la durant 45 minuts,o fins que vegeu que s’ha enrossit i punxant el centre amb un escuradents en surt eixut. Treis-la del forn i deixau-la refredar a temperatura ambient.

Nota:

Aquest plat es menja fred. En calent resulta d’una textura gelatinosa, però en fred pren molta consistència i se’n poden fer porcions primetes.

Altres receptes del carnaval publicades a Díngola: Coca de tallades.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: