És creïble que una intoxicació alimentària matàs dues persones dins una caseta?

En aquesta caseta es trobaren divendres els dos cossos.

En aquesta caseta es trobaren divendres els dos cossos.

Una possible intoxicació alimentària és la hipòtesi que inicialment va donar la Guàrdia Civil per explicar la mort de dues persones en una caseta de fora vila, els cossos dels quals varen ser trobats aquest passat divendres (fes clic aquí per veure l’article a Díngola). No obstant, cal dir que es tracta d’una possibilitat realment difícil. Us ho expliquem en 4 senzilles preguntes:

Podrien haver consumit aliments en mal estat, i que aquests fossin els responsables de la mort? Si, però és difícil. Hi ha poques infeccions produïdes per ingestió d’aliments contaminats microbiològicament que siguin tan severes. Per altra banda, costa de creure que la rapidesa dels efectes fos tan gran que no permetés a cap dels dos afectats fer una cridada de telèfon o desplaçar-se una curta distància cap a la carretera de Sineu a Maria per sol·licitar ajuda a algú que circulés per allà.

Què hi podria haver dins els aliments per fer-los mortals? El botulisme és una malaltia greu i mortal produïda pel consum de conserves en llaunes contaminades per Clostridium botulinum, bacteri que també pot penetrar a l’organisme des del trespol a través de ferides. Les gastroenteritis produïdes per Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Staphylococcus, i altres microorganismes, són habituals –per exemple pel consum de maioneses i ous, aliments conservats fora de la nevera, aigua contaminada d’un pou, verdures no ben desinfectades, carn no cuinada bé, etc.–, però és molt difícil que produeixin símptomes tan greus que no permetin als afectats reaccionar a temps i demanar ajuda. Els símptomes de la salmonel·losi –vòmits, diarrea, febre, mal de panxa…– apareixen després de 8 a 48 hores d’haver consumit l’aliment. El consum d’alguns tipus de peix i de marisc també poden provocar intoxicacions greus. També uns virus domèstics molt habituals, els Norovirus, poden entrar en l’organisme per via alimentària, però no produiran mai la mort immediata de l’afectat –i només la podrien produir per deshidratació en persones immunodeprimides i després de molts dies de patir els símptomes–.

Alguns aliments poden matar encara que no estiguin contaminats per microbis? Sí. Hi ha persones que són al·lèrgiques a certs aliments (efectes més greus) o intolerants (efectes més lleus). Tots coneixem algú o, potser nosaltres mateixos, som intolerants o al·lèrgics a algun aliment: lactosa, gluten, crustacis, fruits secs, etc. Tot i això, la gent que sap que és al·lèrgica o intolerant a algun aliment, sol tenir precaució a l’hora de triar allò que es posa a la boca. Un shock anafilàctic pot ser mortal.

Com es pot morir enverinat?. Finalment, hi ha la possibilitat de morir per ingestió d’aliments contaminats per substàncies verinoses (accidentalment o a posta). Verins posats contra plagues o animals no desitjats poden contaminar els aliments, i aquests intoxicar aquelles persones que els consumeixen. Finalment, alguns aliments són verinosos per ells mateixos: alguns bolets, algunes plantes, etcètera. Intoxicacions per bolets verinosos són habituals. Òbviament, també existeix la possibilitat de morir enverinats a posta (és a dir, prendre directament un verí, a la força –assassinat– o voluntàriament –suïcidi–).

Vòmits, diarrea, febre... són símptomes habituals d'una intoxicació alimentària, i no solen ser suficientment greus per matar de manera fulminant.

Vòmits, diarrea, febre… són símptomes habituals d’una intoxicació alimentària, i no solen ser suficientment greus per matar de manera fulminant.

Resumint, que és difícil que dues persones es vegin tan afectades per una intoxicació alimentària habitual com per no tenir temps cap de les dues de reaccionar. Per ser tan severa i ràpida hauria de ser un shock anafilàctic greu (massa casualitat que totes dues persones simultàniament en patissin un) o un verí. Per tant, tot i que no es pot descartar una mort ràpida per consum d’aliments, és difícil.

Les autòpsies realitzades ahir als dos cossos hi trobaren nivells de cocaïna en la sang. Cobren ara més sentit les hipòtesis d’una sobredosi o d’una intoxicació per drogues. Us mantindrem informats.

Els cossos, recordem-ho, varen ser trobats després de, previsiblement, quasi dues setmanes d’haver-se produït la mort.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: