C.IN.E: el llarg camí cap a un centre de primer nivell en innovació i creativitat escènica

Durant aquests anys, el centre ha acollit diferents espectacles i representacions. A la foto, 'Laberint'.

Durant aquests anys, el centre ha acollit diferents espectacles i representacions. A la foto, ‘Laberint’.

Aquest divendres s’inaugura el Centre d’Interpretació Escènica (C.IN.E) en l’espai on fins a finals dels anys 70 hi va haver el Cine Monumental. A partir d’ara Sineu comptarà, doncs, amb un centre d’alt nivell en investigació en arts escèniques. Díngola ha anat informant puntualment, tant en la seva edició en paper com en aquest digital, del progrés del projecte. Us en fem un breu resum.

Va ser a finals de l’any 2.010 que les companyies Res de Res i En Blanc anunciaren la remodelació de l’antic cinema de Sineu. La idea era de fer-hi un centre polivalent que complís –com a mínim– tres funcions: espai de creació i d’investigació en arts escèniques, equipament cultural (això és, local per a exhibició i actes) i, òbviament, seu oficial de Res de Res i En Blanc.

El problema principal era de finançament. Per això es va crear Alcem el C.IN.E, l’objectiu del qual havia de ser donar a conèixer el projecte i, òbviament, cercar vies de finançament per dur-lo a terme. Aquests anys, Alcem el C.IN.E ha aconseguit doblers principalment dels fons europeus (Leader): 47.000€ el 2.012  per a la primera fase, 35.000€ el 2.015 per a la segona fase… També ha fet diferents campanyes per a donar a conèixer el projecte, com ara un “any cultural” durant tot l’any 2.011, i que aconseguí recaptar uns 5.000€ (entre els actes s’organitzà un lipdub, juntament amb l’OCB, que va ser premiat).

Era obvi que una reforma i adaptació de la magnitud que es volia encarar no podia fer-se d’una vegada. Per això Biel Jordà –màxim impulsor del C.IN.E– encarregà la redacció del projecte als arquitectes locals Joan Vanrell, M. de Lluc Florit i Cati Mestre, i es planificà una reforma per parts, concretament en tres fases. Una primera fase, que implicà l’enderroc de les llotges, la renovació de la coberta i la recuperació de l’aljub, va ser executada per Construccions Amer, i va ser finalitzada a finals del 2.012. Una segona fase, executada per Dayrom Proyectos y Construcciones S.L, canvià el forjat del soterrani, anivellà el trespol i condicionà uns banys. Queda ara pendent una tercera fase que ha de consistir en el condicionament de l’escenari, instal·lació d’equipaments (focus, so…), decoració, etc., que s’executarà amb el local ja en ple funcionament.

Durant els anys 2.010 – 2.016 la companyia i els seus components no han cessat les seves activitats en cap moment i treballs com Parasceve, Fuga, Laberint o, especialment, Remor, han assolit un èxit rotundíssim (també a nivell internacional, com en el cas de Remor, que va recórrer gran part d’Europa, Sud-Amèrica, Austràlia… i va aconseguir unes crítiques difícilment millorables).

Segons ha pogut saber Díngola, l’Ajuntament de Sineu estaria valorant alguna mena de conveni amb el C.IN.E. per la cessió puntual de l’espai en cas de necessitat, i mentre valora que fa amb el Teleclub.

 

+info:  El centre d’investigació en arts escèniques promogut per Biel Jordà i Marta Barceló s’inaugura el proper divendres

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: